torsdag 16 maj 2024

inloggad som

Diversifiering inget självklart framgångsrecept

|  , ,

Kort sagt: En trend att bredda affärerna har synts hosskånska småföretag den senaste tiden. Bolag inom vitt skilda branscher har fåtten sak gemensamt: viljan att tjäna pengar inom nya områden.

Att få in fler betalande kunder är inte minst viktigt ituffa tider. Samtidigt gäller det att inte låta en diversifiering suga mustenur kärnverksamheten.

Av Kristian Svensson

Cellavision gör det. TAT gör det. Och ID Kommunikation gördet — breddar sitt sortiment, med nya produkter för nya marknader.

Cellavision vill anpassa sitt instrument för blodanalys tillveterinärbranschen. Svenska veterinärlabb är positiva efter tester och nu harett arbete för att utvärdera den amerikanska marknaden dragit igång. Det skavara klart till årsskiftet.

Ett av TAT:s sidoprojekt handlar om att ta sin mjukvara, somstyr användargränssnitt i displayer för mobiltelefoner, till bilindustrin. Vidsidan av detta tittar företaget på ytterligare stickspår utanförmobilbranschen.

Och som Rapidus nyligen rapporterat har reklambyrån IDKommunikation lanserat ett systerbolag för att vidareutveckla köpcentra ochshoppinggator. Första kunden är det kommunala fastighetsbolagetLundafastigheter. Uppdraget: piffa den nya Saluhallen i Lund.

Det handlar om att hugga in på helt nya kakor. En rejälbreddning av erbjudandet, nära det som i kurslitteraturen kallasdiversifiering, en metod för att hitta nya intäktskällor och spridaaffärsriskerna. Samtidigt finns det gott om exempel på motsatsen, företag sombehövt göra sig av med sina sidoprojekt och strama upp verksamheten för attöverhuvudtaget klara livhanken.

Satsningarna måste göras med yttersta kostnadskontroll. Jumer av kärnverksamhetens teknik och resurser som kan användas i det nyaområdet, desto större är möjligheterna att lyckas. Kräver breddningen storainvesteringar och många unika insatser ökar risken för att den nya kakan kostar mer änden smakar.

För de skånska bolagen är steget ännu långt till den typ avdiversifiering som exempelvis Volvo gjorde under 1980- och 1990-talen, närkoncernen gick in i livsmedels- och läkemedelsindustrin. De äventyren slutademed utförsäljningar och renodling av verksamheten. För TAT, Cellavision och IDhandlar det om produktmässigt ganska små avsteg från kärnan. Marknadsmässigt ärstegen dock lite större.

Exempelvis kommer Cellavison att behöva nyadistributionskanaler för att ta sina produkter till veterinärlaboratorier,vilket betyder initiala merkostnader. För TAT lär det också vara en delvis nygås att plocka när det handlar om att etablera sig i bilbranschen. Men det rörsig om centrala förhandlingar, inga större kostnader behöver bindas upp iförsäljningsledet. Lättast ser det ut för ID Kommunikations nya bolag, som iprincip är ett övertagande av en rullande verksamhet.

Även om tajmingen av TAT:s intåg i den krisande bilindustrinär något åt det tveksamma hållet, får den skånska trions chanser att lyckasbedömas som goda. Det handlar om just måttfulla avsteg från huvudspåret, somsjösatts efter lång planering.

Men som alla nysatsningar kräver diversifiering målinriktatarbete och i små organisationer måste kraften och hängivenheten finnas där. Deetablerade intäktskällorna får inte ta stryk, inte heller får fasta kostnaderskena iväg. Därför är det inte självklart att diversifiering är en bra metodatt börja titta på nu för att klara dagens ekonomiska kris, men helt säkert ettintressant alternativ för att bemästra nästa.

Kort sagt: En trend att bredda affärerna har synts hosskånska småföretag den senaste tiden. Bolag inom vitt skilda branscher har […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad