onsdag 15 maj 2024

inloggad som

Diagnoshjälp från Lund får grönt ljus i USA

|  , ,
|  

Lundabolaget Medvisos diagnoshjälp för hjärtundersökningar används redan av ett par hundra forskargrupper världen över. Med ett färskt FDA-godkännande i bagaget ökar möjligheterna dramatiskt för bolaget att också få betalt för programvaran.

Medvisos diagnoshjälp bygger på automatisk analys av bilder från magnetresonanskameror där exempelvis blodflöde, storlek och tillstånd på hjärtats olika delar kan mätas. Programmet finns sedan tidigare tillgängligt gratis för akademiska forskare och har även sålts till sjukhus och forskningsbolag i Europa och USA, däribland AstraZeneca.

Godkännandet från FDA, amerikanska motsvarigheten till Läkemedelsverket, gäller för att använda programvaran även i det dagliga arbetet på hjärtkliniker runt om i USA. Medvisos grundare Einar Heidberg hoppas att det ska ge rejäl skjuts till försäljningen.

— Vi har fått ganska många förfrågningar som sedan stupat på de legala aspekterna, säger han.

Medviso har redan tidigare sålt sin programvara i USA, men då inbyggd i amerikanska leverantörers diagnosutrustning. Einar Heidberg räknar med att försäljningen för det brutna räkenskapsåret september 2008–september 2009 landar på knappt en miljon kronor, mot en halv miljon för bolagets första verksamhetsår.

Lunds universitets holdingbolag LUAB äger 15 procent av Medviso, som i övrigt är självfinansierat. Bolaget sysselsätter idag två personer.

Erik Olausson

Lundabolaget Medvisos diagnoshjälp för hjärtundersökningar används redan av ett par hundra forskargrupper världen över. Med ett färskt FDA-godkännande i bagaget […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad