fredag 23 februari 2024

inloggad som

Helsingborg drar ifrån Lund och Malmö i näringslivsranking

När Svenskt Näringsliv i dag presenterade sin årliga ranking av företagsklimatet i Sveriges kommuner klättrade Helsingborg uppåt medan Malmö och Lund står still. Sämst i Skåne rankas återigen Simrishamn.

Helsingborgs stad klättrar upp 31 placeringar till 13:e plats i Sverige. Malmö ligger kvar på plats 153.

– De är jätteduktiga i Helsingborg och jobbar bra som vi, jag kan inte sätta fingret på vad de gjort som är bättre. Men den del som handlar om hur vi som kommun hanterar saker och ting, där behöver vi förbättra våra processer hela tiden, säger Malmö stads näringslivsdirektör Pehr Andersson till Rapidus.

Rankingen baseras i huvudsak på enkätsvar från företagare i kommunen om hur de upplever näringslivsklimatet samt faktorer som kommunens service, infrastruktur och attityder hos politiker och tjänstemän. Även kriterier som kommunalskatten och andel nyföretagande vägs in.

Kävlinge, Staffanstorp, Vellinge och Höganäs rankas liksom tidigare högst i Skåne medan Simrishamn har jumboplatsen, vilket var väntat enligt kommunens näringslivsutvecklare Lars Persson.

– Det är ju en attitydundersökning. Tittar man på fakta så har vi fina siffror, bland annat har vi bara haft en konkurs i vår. Det är en tråkig bild som sprids och det påverkar naturligtvis folks undermedvetna, säger han.

Lunds kommun har klättrat upp två platser sedan ifjol till 132. Men näringslivschefen Per Persson räknar inte med att någonsin kunna bli nummer ett i denna typ av mätning.

– Ärligt talat tror jag inte det. Vi har nästan 14.000 företag och är en expansiv kommun. Det blir ett stort tryck på den kommunala servicen, säger han.

Enligt en rapport från Sydsvenska Handelskammaren, som publicerades i somras, har Skånes produktivitetstillväxt inom läkemedelsutveckling och andra högteknologiska näringsgrenar halkat efter övriga landets, bland annat efter neddragningarna på Sony Mobile och AstraZeneca.

Känns det som att Lund är tillbaka till läget före finanskrisen eller är det en bit kvar?

– Nu känns det bra och går åt rätt håll med bland annat Ericssons nya inkubatorsatsning. Max IV och ESS kommer också få stor påverkan, men det tar lite tid, säger Per Persson.

Emily Binks
Erik Olausson

När Svenskt Näringsliv i dag presenterade sin årliga ranking av företagsklimatet i Sveriges kommuner klättrade Helsingborg uppåt medan Malmö och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.