måndag 13 maj 2024

inloggad som

Medviso sluter avtal med Stratasys

|  ,
|  

Medicinteknikbolaget Medviso har slutit ett avtal med 3D-skrivarbolaget Stratasys, vars skrivare för vården nu ska säljas med Lundabolagets mjukvara i Europa.

Nasdaq-noterade Stratasys omsätter runt 670 miljoner dollar. Dock har bolagets 3D-skrivare tidigare inte sålts till vården, uppger Medvisos vd Helen Fransson. Det färska avtalet handlar om Medvisos mjukvara för 3D-skrivare som skapar 3D–segmenteringar för olika kliniska områden som nu ska säljas ihop med Stratasys skrivare.

– Stratasys behövde en programvara med CE-märkning vilket vi har. De kontaktade därför oss i januari och nu är programvaran klar att säljas med deras skrivare, säger Helen Fransson till Rapidus.

Hon uppger att det på sikt finns många användningsområden för 3D-skrivare inom vården, som till exempel patientspecifika proteser. Men till en början kommer det vara vanligast med skrivare som kan producera 3D-segmenteringar av kroppsdelar.

Flera sjukhus i Europa är nu i uppstarten att börja testa Stratasys skrivare ihop med Medvisos mjukvara.

– Vid ovanliga och svåra operationer kan läkarna skriva ut kroppsdelen det handlar om, testa och planera, vilket ger bättre operationer och så även lägre kostnader, säger Helen Fransson.

Medviso sysselsätter en handfull personer och omsatte nära två miljoner kronor under förra räkenskapsåret, som slutade i augusti 2017. Forskningsavknoppningen från Lunds universitet sysslar även med diagnoshjälp genom automatisk analys av bland annat MR- och CT-bilder.

Stratasys bas ligger i Minnesota, USA, och det europeiska högkvarteret finns i Tyskland. Avtalet med Medviso gäller den europeiska grenen och initialt sex distributörer som tillsammans täcker Norden, Tyskland, Storbritannien, Frankrike, Spanien och Italien.

Emiliano Strauss

Medicinteknikbolaget Medviso har slutit ett avtal med 3D-skrivarbolaget Stratasys, vars skrivare för vården nu ska säljas med Lundabolagets mjukvara i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

    Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

  • Solid X blåser av fusionen

    Det blir ingen fusion mellan konsultbolagen Solid X och Time People Group. Orsaken som anges i ett pressmeddelande är ”strategiska överväganden”. Men Rapidus vet mer.

  • Skånska bolagsfinalister

    AI, hållbarhet, analys och golf. Inom dessa områden verkar framtidens skånska succébolag. I alla fall om man ska tro juryn i Venture Cups regionfinal i syd.