fredag 23 februari 2024

inloggad som

SenzaGen fyller på kassan rejält – Leif GW Persson säkrar emissionen

Medicinteknikbolaget SenzaGen i Lund siktar på att få in 90 miljoner kronor inför listningen på First North i slutet av september. 75 miljoner kronor är redan säkrade genom teckningsåtaganden, bland annat av författaren Leif GW Persson.

Bland andra som redan åtagit sig att teckna aktier finns Ålandsbanken och Jörgen Book, tidigare globalt marknadsansvarig för strategi och prissättning av respiratoriska produkter på AstraZeneca.

SenzaGen är en avknoppning från LTH:s institution för immunteknologi. Istället för att potentiellt allergiframkallande ämnen testas på försöksdjur bygger SenzaGens teknik på att mäta förändringar i vissa gener hos dendritiska celler, de celler som sätter igång immunförsvarsreaktionen i människokroppen. Genförändringarna visar i vilken grad det nya ämnet kan förväntas ge upphov till allergiska reaktioner hos människor.

Längst har SenzaGen kommit med sitt test för hudreaktioner, där pågår valideringar vid tre olika laboratorier i OECD:s regi som väntas vara klara under 2019. Först då räknar vd Anki Malmborg Hager med att försäljningen ska ta fart. 2016 stannade nettoomsättningen på knappt 500.000 kronor.

– Intäkterna är främst från pilotförsäljning inom hudallergi, säger Anki Malmborg Hager till Rapidus.

Hösten 2016 fick SenzaGen 2,4 miljoner euro från EU:s forskningspott Horizon 2020 för att vidareutveckla tekniken så att den även fungerar för allergiska reaktioner i luftvägarna. Parallellt arbetar bolaget med ett test för allergier mot proteiner i till exempel nötter och skaldjur, som väntas vara klart om 2-4 år.

– Det finns stora industriella partner med i det projektet, säger Anki Malmborg Hager utan att vilja nämna några namn.

Under sommaren värvade SenzaGen Camurus marknadschef Anna Chérouvrier Hansson som ansvarig för kommersialisering och Henrik Appelgren från Kemikalieinspektionen som ny forskningschef. Totalt sysselsätter bolaget i dag knappt 15 anställda i Lund och vid en amerikansk filial i Kalifornien.

Inför listningsemissionen var grundarna Carl Borrebaeck och Malin Lindstedt SenzaGens största enskilda ägare.

Erik Olausson

Medicinteknikbolaget SenzaGen i Lund siktar på att få in 90 miljoner kronor inför listningen på First North i slutet av […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.