lördag 11 maj 2024

inloggad som

LIDDS klara för studie på cancerpatienter

Läkemedelsbolaget LIDDS i Helsingborg inleder inom kort en fas II-studie av sin behandling för prostatacancer. Studien görs i Finland och VD Lars Åke Malmsten hoppas att den första patienten av totalt 24 ska påbörja behandling före sommaren.

LIDDS har utvecklat ett läkemedel kallat Liproca Depot, som injiceras lokalt i prostata där den frisätter sin aktiva substans under flera månader. En fas I-studie har visat att läkemedlet var säkert nog att gå vidare i utvecklingen. Fas II-studien ska visa hur effektiv metoden är, och kan komma att följas av en andra behandlingsomgång om de testade patienterna önskar en till dos.

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen i Sverige och drabbar ungefär 9 000 män om året. Sjukdomen behandlas genom operation, strålbehandling eller med hormoner. Genom att ge läkemedlet lokalt hoppas LIDDS kunna minska biverkningarna kraftigt och även förbättra effekten jämfört med dagens behandlingar.

LIDDS är en del av affärsutvecklingsnätverket Puls portfölj och har omkring 100 ägare, där de största äger cirka 10 procent var. Bolaget har hittills rest drygt 50 miljoner kronor vilket ska räcka för att slutföra den planerade kliniska studien. Enligt VD Lars Åke Malmsten ska bolaget under året inleda samtal med större läkemedelsföretag för att dra projektet vidare.

LIDDS grundades 2003 på en idé från forskare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg och Uppsala universitet. Bolaget har inga anställda utan sköter arbetet med hjälp av konsulter. Styrelseordförande är Peter Ström, som också sitter i styrelsen för bland annat Active Biotech.

Lisa Kirsebom

Läkemedelsbolaget LIDDS i Helsingborg inleder inom kort en fas II-studie av sin behandling för prostatacancer. Studien görs i Finland och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen