fredag 26 april 2024

inloggad som

Active Biotech-veteraner startar nytt läkemedelsbolag

Tillsammans med Malmöprofessorn Henrik Thorlacius har två veteraner från Active Biotech dragit igång skånska läkemedelsbolaget Pharmacyl. Basen är en substans som i djurförsök visat sig ha gynnsam effekt på den kroniska tarmsjukdomen ulcerös kolit.

Gunnar Hedlund och Anders Björk har båda ett mångårigt förflutet på Active Biotech men lämnade det noterade Lundabolaget i samband med den stora neddragningen 2016. Pharmacyl har de arbetat med i ett par år ihop med Henrik Thorlacius, professor i kirurgi vid Clinical Research Centre, en del av Lunds universitet belägen i Malmö.

Ulcerös kolit är en kronisk inflammation i tjocktarmen som bland annat kan ge besvär med diarré och magont. Pharmacyls patentsökta läkemedelskandidat består av en relativt liten molekyl och är därmed enklare att producera än de proteinläkemedel som annars är vanliga som behandling av ulcerös kolit.

– Det man behandlar med är medicin från 1950-talet, eller modernare substanser som har många biverkningar och är väldigt dyra, säger Pharmacyls ordförande och delägare Stefan Rosell.

Hittills har utvecklingen i Pharmacyl bekostats med egna arbetsinsatser från dess fem delägare, samt mindre bidrag från Almi Innovation. För att kunna genomföra de första kliniska försöken behövs mer pengar, menar Stefan Rosell.

Erik Olausson

Tillsammans med Malmöprofessorn Henrik Thorlacius har två veteraner från Active Biotech dragit igång skånska läkemedelsbolaget Pharmacyl. Basen är en substans […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.