fredag 26 april 2024

inloggad som

Fingerled från Malmö i klinisk studie

Malmöbolaget Bioimplant Scandinavia har inlett kliniska tester av sin produkt, en konstgjord fingerled som fästs med titanskruvar i fingrets ben. Leden är ett sammanhållet system, till skillnad från de produkter som redan finns på marknaden.

Enligt bolagets VD Håkan Håkanson består fingerledsimplantat annars oftast av två separata delar, vilket blir mindre stabilt och ökar risken för att fingret vrids ur led.

Bioimplant Scandinavia är ett företag i GS-gruppen, där Håkan Håkanson också är teknisk chef. Ägare och finansiär av satsningen är moderbolaget GS Development, grundat av nu avlidne entreprenören Gunnar Sandberg vars son Per Sandberg idag äger företaget.

— De patienter som kan få glädje av leden är framför allt reumatiker, men också personer som skadat leden på något sätt. Hur stor marknaden blir beror på om leden fungerar bara vid knogen eller även i fingrets yttersta led, vilket testas i studien, säger Håkan Håkanson.

Den kliniska studien genomförs delvis i Malmö och pågår året ut. En färdig produkt kan börja marknadsföras 2010 eller 2011.

Håkan Håkanson har disputerat i fasta tillståndets fysik, har haft en tjänst som adjungerad professor i bioteknisk mätteknik vid Lunds tekniska högskola, och sitter bland annat i styrelsen för innovationsbolaget Xendon i Malmö. Han har också en bakgrund vid Gambro och Elekta och är en av personerna bakom den nya fingerleden. Idag har Bioimplant Scandinavia tre anställda på sammanlagt ungefär två tjänster.

GS Development har en årlig omsättning på drygt 600 miljoner kronor och äger också bolagen Camurus, Aimpoint och Granuldisk.

Lisa Kirsebom

Malmöbolaget Bioimplant Scandinavia har inlett kliniska tester av sin produkt, en konstgjord fingerled som fästs med titanskruvar i fingrets ben. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.