onsdag 24 juli 2024

inloggad som

Fingerled från Malmö i klinisk studie

Malmöbolaget Bioimplant Scandinavia har inlett kliniska tester av sin produkt, en konstgjord fingerled som fästs med titanskruvar i fingrets ben. Leden är ett sammanhållet system, till skillnad från de produkter som redan finns på marknaden.

Enligt bolagets VD Håkan Håkanson består fingerledsimplantat annars oftast av två separata delar, vilket blir mindre stabilt och ökar risken för att fingret vrids ur led.

Bioimplant Scandinavia är ett företag i GS-gruppen, där Håkan Håkanson också är teknisk chef. Ägare och finansiär av satsningen är moderbolaget GS Development, grundat av nu avlidne entreprenören Gunnar Sandberg vars son Per Sandberg idag äger företaget.

— De patienter som kan få glädje av leden är framför allt reumatiker, men också personer som skadat leden på något sätt. Hur stor marknaden blir beror på om leden fungerar bara vid knogen eller även i fingrets yttersta led, vilket testas i studien, säger Håkan Håkanson.

Den kliniska studien genomförs delvis i Malmö och pågår året ut. En färdig produkt kan börja marknadsföras 2010 eller 2011.

Håkan Håkanson har disputerat i fasta tillståndets fysik, har haft en tjänst som adjungerad professor i bioteknisk mätteknik vid Lunds tekniska högskola, och sitter bland annat i styrelsen för innovationsbolaget Xendon i Malmö. Han har också en bakgrund vid Gambro och Elekta och är en av personerna bakom den nya fingerleden. Idag har Bioimplant Scandinavia tre anställda på sammanlagt ungefär två tjänster.

GS Development har en årlig omsättning på drygt 600 miljoner kronor och äger också bolagen Camurus, Aimpoint och Granuldisk.

Lisa Kirsebom

Malmöbolaget Bioimplant Scandinavia har inlett kliniska tester av sin produkt, en konstgjord fingerled som fästs med titanskruvar i fingrets ben. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.

  • Färgrikt bolag söker kapital

    Lundabolaget Mantis Photonics letar finansiering för att vidareutveckla sitt instrument för en ny typ av medicinska undersökningar av ögats näthinna.

  • 740 Mkr till Sandberg

    Camurus huvudägare Sandberg Development sålde här om dagen aktier i Camurus för 740 Mkr. Vd Stefan Persson berättar varför.

  • Till salu: app mot psykisk ohälsa

    Bolaget bakom hälsoappen Ablemind är försatt i konkurs. Men konkursförvaltaren är optimistisk och tror att han snabbt kan hitta en ny ägare till bolagets digitala verktyg.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Braincool polisanmäler vd:n

    Braincool har sparkat och polisanmält sin vd som påstås ha tagit 7,65 miljoner kronor från bolaget utan lov. Samtidigt avslöjar Lundabolaget att kapitalbehovet nu bedöms uppgå till uppåt 95 Mkr.

  • Beammwave och Vibrosense gör nyemissioner

    Kassorna tryter för flera skånska utvecklingsbolag. De senaste nyemissionerna gäller Beammwaves antennteknik och Vibrosenses medicinteknik.

  • Camurus föll hårt på rapport

    Läkemedelsbolaget Camurus, vars aktie dubblats sedan i höstas, föll hårt på torsdagens rapport. Men raset är baserat på ett missförstånd, hävdar bolaget. Här är torsdagens rapportsvep.

  • Lundabolag får portföljen CE-märkt

    Det Spotlightnoterade medtech-bolaget Bibb Instruments har fått CE-godkännande för hela sin produktportfölj inom cancerdiagnostik.