måndag 13 maj 2024

inloggad som

Utvecklingsavtal klart för diagnosteknik för bröstcancer

Lundaföretaget CR Developments diagnosmetod för att upptäcka bröstcancer ska nu implementeras i en magnetresonanskamera, MR, från Philips. Om allt går enligt planen kan det finnas en produkt att testa om ett år.

 

Samarbetet med Philips påbörjades i december 2008. I februari åker Markus Nilsson, doktorand på avdelningen för medicinsk strålningsfysik vid Lunds universitet, till Holland för att tillsammans med utvecklingsavdelningen på Philips tillämpa CR Developments metod i en MR-kamera.

 

Metoden kallas OncoPulse och består i en speciell, ny sekvens som styr MR-kamerans magnetfält. Sekvensen ger information om cellväggars genomsläpplighet, vilket gör att friska och sjuka bröstceller ser olika ut på kamerans bild. På så vis kan diagnosen ställas utan att läkaren behöver ta ett vävnadsprov, vilket är snabbare, minskar lidandet och dessutom är mer ekonomiskt för både kliniken som instrumenttillverkaren.

 

I slutet av april hoppas Karin Bryskhe på CR Development kunna presentera resultatet internationellt på en stor konferens (ISMRM) för användare och intressenter av MR inom medicin.

 

— Vi behöver visa att man med vår teknologi får fram en bild också från en klinisk kamera, och det räknar vi med att ha svar på i slutet av april. När vi har bilden vet vi vad vi ytterligare behöver göra för att optimera den för olika tumörtyper, patientvariationer, rörelser och även för andra organ än bröst.

 

CR Development är en avknoppning av kemikonsultföretaget Colloidal Resource, som ägs och drivs av Anna Stenstam och Karin Bryskhe. Metoden OncoPulse har tagits fram av forskaren Daniel Topgaard som är delägare i CR Development.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

    Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

  • Solid X blåser av fusionen

    Det blir ingen fusion mellan konsultbolagen Solid X och Time People Group. Orsaken som anges i ett pressmeddelande är ”strategiska överväganden”. Men Rapidus vet mer.

  • Skånska bolagsfinalister

    AI, hållbarhet, analys och golf. Inom dessa områden verkar framtidens skånska succébolag. I alla fall om man ska tro juryn i Venture Cups regionfinal i syd.