måndag 29 april 2024

inloggad som

Stororder till Nolato

|  
|  

Plasttillverkaren Nolato i Torekov tecknar ett nytt avtal värt en årsomsättning på 700 Mkr under produktens livslängd. Och livslängden är lång, säger vd Christer Wahlquist.

Nolato säger inte vilken kund som avtalet gäller, men att det handlar om ”en större befintlig kund avseende leveranser av medicintekniska hjälpmedel för att bland annat administrera läkemedel mot övervikt och diabetes”. 

Det är ingen vågad gissning att det handlar om Novo Nordisk.

”Samarbetet markerar en viktig milstolpe för Nolato”, skriver Christer Wahlquist i ett pressmeddelande, och utvecklar för Rapidus:

– Vi kommer att behöva bygga tillverkningskapacitet för att kunna leverera på avtalet. Det lär ta uppemot fem år innan vi är i full produktion. Vi kommer att investera cirka 600 miljoner kronor. Vi har inte bestämt exakt var vi ska göra den här investeringen, men det blir sannolikt inte i Sverige.

Den årliga försäljningen på 700 Mkr beräknas vid full produktion. Christer Wahlquist bekräftar inte, men protesterar heller inte när Rapidus föreslår att avtalet gäller Novo Nordisk som varit kund till Nolato under lång tid.

– Avtalet är inte tidsbegränsat, utan gäller under produktens livslängd och den är lång, säger han.

Nolato har 5.700 anställda varav mindre än 10 procent finns i Sverige. Huvudkontoret ligger av historiska skäl i lilla Torekov där bolaget grundades. Börsvärdet är 14 miljarder kronor och omsättningen var 9,5 miljarder kronor under 2023. 

Bolaget, som alltså är en underleverantör av plastdetaljer, har genom åren haft en förmåga att hitta snabbväxande produktnischer som mobiltelefoner under 1990-talet och e-cigaretter under 2010-talet. Nu ser injektionspennor ut att bli nästa storsäljare. På senare år har området life science växt till 60 procent av koncernens omsättning.

Aktien steg med 10 procent på tisdagsmorgonen.

Gunnar Wrede

Plasttillverkaren Nolato i Torekov tecknar ett nytt avtal värt en årsomsättning på 700 Mkr under produktens livslängd. Och livslängden är lång, säger vd Christer Wahlquist.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Vi behöver gasa och bromsa samtidigt”

    Emballageföretaget Boxon i Helsingborg räknar med ett tufft 2024.
    – Vi märker tydligt av lågkonjunkturen, säger vd Fredrik Ståhl som trots det siktar på att dubbla omsättningen på längre sikt.

  • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

    Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.