onsdag 18 september 2024

inloggad som

Stororder till Nolato

|  
|  

Plasttillverkaren Nolato i Torekov tecknar ett nytt avtal värt en årsomsättning på 700 Mkr under produktens livslängd. Och livslängden är lång, säger vd Christer Wahlquist.

Nolato säger inte vilken kund som avtalet gäller, men att det handlar om ”en större befintlig kund avseende leveranser av medicintekniska hjälpmedel för att bland annat administrera läkemedel mot övervikt och diabetes”. 

Det är ingen vågad gissning att det handlar om Novo Nordisk.

”Samarbetet markerar en viktig milstolpe för Nolato”, skriver Christer Wahlquist i ett pressmeddelande, och utvecklar för Rapidus:

– Vi kommer att behöva bygga tillverkningskapacitet för att kunna leverera på avtalet. Det lär ta uppemot fem år innan vi är i full produktion. Vi kommer att investera cirka 600 miljoner kronor. Vi har inte bestämt exakt var vi ska göra den här investeringen, men det blir sannolikt inte i Sverige.

Den årliga försäljningen på 700 Mkr beräknas vid full produktion. Christer Wahlquist bekräftar inte, men protesterar heller inte när Rapidus föreslår att avtalet gäller Novo Nordisk som varit kund till Nolato under lång tid.

– Avtalet är inte tidsbegränsat, utan gäller under produktens livslängd och den är lång, säger han.

Nolato har 5.700 anställda varav mindre än 10 procent finns i Sverige. Huvudkontoret ligger av historiska skäl i lilla Torekov där bolaget grundades. Börsvärdet är 14 miljarder kronor och omsättningen var 9,5 miljarder kronor under 2023. 

Bolaget, som alltså är en underleverantör av plastdetaljer, har genom åren haft en förmåga att hitta snabbväxande produktnischer som mobiltelefoner under 1990-talet och e-cigaretter under 2010-talet. Nu ser injektionspennor ut att bli nästa storsäljare. På senare år har området life science växt till 60 procent av koncernens omsättning.

Aktien steg med 10 procent på tisdagsmorgonen.

Gunnar Wrede

Plasttillverkaren Nolato i Torekov tecknar ett nytt avtal värt en årsomsättning på 700 Mkr under produktens livslängd. Och livslängden är lång, säger vd Christer Wahlquist.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Bonesupport – ”Vi är bara i början”

    Bonesupport, Skånes snabbast växande uppstartsbolag, går från klarhet till klarhet och försäljningen i USA rusar. Samtidigt förbereder bolaget nya behandlingsområden och nya marknader. Rapidus har intervjuat vd Emil Billbäck.

  • Strömhopp från Doxa

    Bara tre veckor efter att vd sagt upp sig slutar även finanschefen på fastighetsbolaget Doxa. Och dessförinnan har två styrelseledamöter avgått eller avböjt omval. Rapidus har tagit reda på vad som händer i bolaget.

  • Ester väljer Lund som bas för expansion

    Större kundtjänstavdelningar kan jobba betydligt effektivare med bättre verktyg. Det är mottot för det estniska bolaget Feelingstream som utvecklar AI-analys av kundsamtal. Lund har blivit navet för en nordisk expansion.


  • Bära eller brista för OXE Marine

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm lanserar ett omfattande rekapitaliseringspaket på totalt 320 miljoner kronor. Men det är inte i hamn och om det spricker är en konkurs sannolik. Se här vad det hänger på.

  • Drömsiffror i Tepe

    En omsättning på nästan 1,3 miljarder, bruttomarginal 75 procent, rörelsemarginal på nästan 40 procent. Dessa siffror låter som en dröm för de flesta företagare. För Tepe Munhygienprodukter i Malmö, med vd Hanna Hageberg Hammar, är de ett faktum.

  • Gasporox- en startup som blev lönsam

    Gasporox är bolaget som startade med en uppfinning på Lunds Universtitet. Efter åtta förlustår på börsen ser det ut som att vd Märta Lewander Xu skapat ett lönsamt företag.

  • OXE Marine i finansknipa

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm upprättar kontrollbalansräkning. Trots en ökande försäljning har bolaget långt kvar till positivt kassaflöde.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Tunga utmaningar i Höganäs

    Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
    – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

  • Mikrodust expanderar med ny vd 

    Det Lundabaserade teknikbolaget Mikrodust plockar in en ny vd. Nu är planen att expandera bolagets sälj- och marknadsavdelning.

  • Därför lämnar Kockums Malmö

    En epok går i graven när Kockums i slutet av nästa år lämnar det gamla varvsområdet i Malmö och kör flyttlasset till Lund. Bygget av det nya kontoret i Brunnshög håller på att ta form. Här berättar Kockumschefen Mats Wicksell varför Kockums lämnar sin gamla hemstad.

  • Opticept lånar 29 miljoner för att klara stororder

    Opticepts genombrottsorder, värd fem gånger mer än hela fjolårets omsättning, fick aktiekursen att rusa med mer än 100 procent. I dag meddelar bolaget att man tar ett lån för att klara ordern.

  • Genombrott för Opticept

    Opticept har fått sin största order hittills, fem gånger större än tidigare års helårsomsättningar.
    – Det går inte att jämföra med något annat vi presterat, säger vd Thomas Lundqvist som nu måste skala upp produktionen.