onsdag 17 april 2024

inloggad som

Damfotboll en svår affär

Att damfotbollen har det tuffare ekonomiskt än herrarna är ingen hemlighet. Spelarförsäljningar och Europaspel ger inte i närheten av samma genomslag som på herrsidan.

Snart drar fotbollens högsta serier igång för året. Rapidus har tagit en titt på de ekonomiska förutsättningarna för skånska elitföreningarna.

FC Rosengård är en av landets största fotbollsklubbar på damsidan – inte bara meritmässigt utan även ekonomiskt.

I Svenska Fotbollförbundets årliga sammanställning av de damallsvenska klubbarnas ekonomier för 2022 (de senaste tillgängliga siffrorna) hade FC Rosengård den största omsättningen med 34,8 miljoner kronor. På sista raden blev det dock förlust och driftsresultatet, där bland annat effekterna från spelartransfers och Champions Leauge-spel räknats bort, var ett minus på hela 5,6 miljoner kronor.

Men i sammanhanget är detta inte förlustsiffror som sticker ut. Johan Glennmo, styrelseordförande i Dan Olofssons familjekoncern Danir, där storsponsorn Sigma ingår, är sedan i januari tillförordnad klubbchef i FC Rosengård. Han vill inte kommentera siffrorna för 2023.

– Vi har en ekonomi i balans men det är klart att det är ansträngt. Dels på grund av konjunkturen, dels för att det fortfarande är en stor utmaning att få damfotbollen att lyfta ekonomiskt. Utöver det kommenterar vi inte vår ekonomi, säger Johan Glennmo.

Från med årets säsong tar även Trelleborgs FF plats i damallsvenskan. TFF är en av ganska få svenska fotbollsföreningar med elitlag på både herr- och damsidan. Storlag som Malmö FF, BK Häcken eller Hammarby är andra exempel.

– När det gäller att ha två elitlag hade vi 2023 den klart minsta ekonomin, säger klubbdirektör Mattias Kronvall.

På aggregerad nivå visar förbundets sammanställning, där TFF:s siffror alltså inte ingår, att den största intäktskällan för damfotbollen är reklam och sponsring (37 procent av totalen), följt av bidrag och gåvor (14 procent) respektive intäkter från centrala avtal som exempelvis TV-rättigheter (13 procent). Publik- och matchintäkter står för en betydligt mindre del (7 procent). De poster som på herrsidan är potentiella guldgruvor, Champions League-spel och spelarförsäljningar, står på damsidan bara för 6 respektive 3 procent av intäkterna.

TFF som helhet ökade sina intäkter till 45,3 miljoner kronor, redovisade en vinst och stärkte det egna kapitalet under 2023. Klubben särredovisar dock inte damverksamhetens siffror i sin offentliga årsredovisning. Mattias Kronvall säger att herr- och damsektionerna har åtskilda kostnadsbudgetar.

– Intäkterna, främst samarbetspartners pengar, fördelas i hela föreningen, säger han och konstaterar:

– Föreningen har två elitlag med stora kostnader knutna till sig, samt en växande ungdomsverksamhet. Utifrån konjunkturen ser det ut att bli ett tufft år.

De båda övriga skånska klubbarna i Damallsvenskan är Kristianstads DFF och Vittsjö GIK. I sammanställning för 2022 omsatte Kristianstads DFF som jämförelse 12,5 miljoner kronor med ett driftsresultat på minus 1,5 miljoner kronor. Vittsjö GIK omsatte 9,1 miljoner konor och dritsresultatet var ett minus strax under miljonen.

Rapidus har utan framgång sökt företrädare för de båda klubbarna för en kommentar.

Ola Nilsson

Att damfotbollen har det tuffare ekonomiskt än herrarna är ingen hemlighet. Spelarförsäljningar och Europaspel ger inte i närheten av samma genomslag som på herrsidan.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Miljonregn över skånska startups

  ,
  Almi Invest har säkrat 1,6 miljarder kronor till nya investeringar, ett glädjebesked för svenska entreprenörer. Nu kan Rapidus avslöja hur stor del av kakan som går till skånska bolag. 

 • Det offentliga räds inte NIS2

  I EU-direktivet NIS2 omfattas såväl kommuner som lärosäten och Region Skåne i sin helhet av nya cybersäkehetsregleringar. Trots att flera kommuner har blivit hackade så sent som i år anser stora skånska förvaltningar att de redan lever upp till de nya kraven.

 • Sandberg donerar 100 Mkr

  Sandberg Development donerar 10 miljoner kronor per år i tio år till Malmö universitet. Pengarna ska gå till universitetets vattenforskning.