måndag 22 juli 2024

inloggad som

Börja satsa, sluta spara

|  ,

Glädjen med årets mörkaste tid är att det vänder. Frågan är om årets vintersolstånd sammanfaller med ekonomin och framtidsutsikterna. Vi tror det och önskar dig som Rapidusmedlem ett ljusnande 2024.

Krönika av Gunnar Wrede, Rapidus chefredaktör.

Jag är nog inte ensam om att tyngas av vintermörkret. Det är faktiskt så illa att jag brukar deppa redan i maj för att sommaren snart är över. Min fru fnyser åt det.

Ett sätt att göra något konstruktivt av denna inställning är att glädjas nu när det är som mörkast. Det är nu det vänder och hela ljusningen ligger framför oss. Och det är min tro att detta gäller även ekonomin.

Under 2023 har vi på Rapidus återgett läget för skånska företag i stort och smått. Den stora bilden är att räntehöjningarna har dämpat investeringsviljan rejält. Företag som är beroende av riskkapital har svårt att finna det. Men det är inte nattsvart. Även den 21 december är det lite ljust mitt på dagen.

Vi har med största sannolikhet sett inflations- och därmed även räntetoppen. Utsikterna för elpriset ser lovande ut, i alla fall på kort sikt. Och bara konstaterandet att det inte blir sämre gör att livsandarna kan vakna till liv. Vi har redan sett det i form av det som kommit att kallas ett tomterally på börsen. Den som i dag har möjlighet att investera, starta nytt eller bara överleva, har goda förutsättningar att göra det nu. Titta bara på Monterro som nyss köpte Nimblr och utlovar fler affärer i Skåne efter nyår.

Eller på Malmös fastighetsentreprenör Greg Dingizian som säger: ”Jag gillar att köpa badbyxor när det regnar.”

En paradox är att det är hushållen som främst drabbats av inflationen. Det är frukt och grönsaker som blivit svindyra, inte fastigheter och företag. 

Ändå ser jag i min omgivning folk som renoverar sina hem, köper en Tesla, restauranger som är fullbokade och semesterresor som bokas. Visst finns det många hushåll som har det tufft, men den här krönikan handlar inte om dem. Företagens inköpare verkar leva i oförminskad högkonjunktur privat, medan de sparar på fruktkorgen på jobbet.

Så medskicket med denna julhälsning till alla näringsidkare är: Det är dags att satsa, inte spara! När ni gör det kommer ni att medverka till den ljusning som 2024 kommer att bjuda på.

Rapidus tar nu julledigt för två veckor i Karibien… Skoja. Vi ska äta gröt i det skånska regnet och återkommer i din mailkorg den 8 januari.

Under 2024 kommer vi att investera i ännu bättre journalistik, spännande event och nya bakomliggande system. Allt för att du ska få ut det mesta möjliga av vår bevakning av vårt skånska näringsliv och att vi ska få fler prenumeranter.

God Jul och Gott Nytt År!

Glädjen med årets mörkaste tid är att det vänder. Frågan är om årets vintersolstånd sammanfaller med ekonomin och framtidsutsikterna. Vi tror det och önskar dig som Rapidusmedlem ett ljusnande 2024.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Hänt i vecka 26

    Finansiella räddningar i krysset var tongivande i veckans nyhetsflöde från skånska företag. Här figurerar bolag som Doxa, Alligator och Move By Bike, men också två starka kvinnor som gör affärer med varandra.

  • Aktietips för sommaren

    Det finns mer än 160 börsnoterade bolag med säte i Skåne. Visst måste några av dessa aktier glädja sina ägare i sommar? Rapidus har pratat med ett par skånska aktierävar som tipsar om aktier som kan få ett sommarmomentum.

  • Greg ber om mer pengar

    Malmöprofilen Greg Dingizians fastighetsbolag Doxa ber aktiemarknaden om 643 Mkr i en företrädesemission. Det är tredje gången bolaget tar in pengar på ett halvår och aktien störtdyker. Rapidus vet varför.

  • Så väcker du journalistens intresse

    Överraskning, känslor och pengar. Det är ingredienser till en artikel som väcker alla Rapidusläsares intresse. Så här gör du för att komma i tidningen.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Därför tar Doxa in ytterligare 200 Mkr

    Fastighetsbolaget Doxa gör en riktad nyemission på strax under 200 Mkr. Det är andra gången bolag tar in pengar på kort tid. Huvudägaren Greg Dingizian förklarar varför.

  • Motgång för Greg och Percy

    Fastighetsbolaget Doxa, med Greg Dingizian och Percy Nilsson bland huvudägarna, sänker ett tidigare kommunicerat helårsresultat för 2023 med en halv miljard kronor.

  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]

  • Damfotboll en svår affär

    Att damfotbollen har det tuffare ekonomiskt än herrarna är ingen hemlighet. Spelarförsäljningar och Europaspel ger inte i närheten av samma genomslag som på herrsidan.