onsdag 17 april 2024

inloggad som

Börja satsa, sluta spara

|  ,

Glädjen med årets mörkaste tid är att det vänder. Frågan är om årets vintersolstånd sammanfaller med ekonomin och framtidsutsikterna. Vi tror det och önskar dig som Rapidusmedlem ett ljusnande 2024.

Krönika av Gunnar Wrede, Rapidus chefredaktör.

Jag är nog inte ensam om att tyngas av vintermörkret. Det är faktiskt så illa att jag brukar deppa redan i maj för att sommaren snart är över. Min fru fnyser åt det.

Ett sätt att göra något konstruktivt av denna inställning är att glädjas nu när det är som mörkast. Det är nu det vänder och hela ljusningen ligger framför oss. Och det är min tro att detta gäller även ekonomin.

Under 2023 har vi på Rapidus återgett läget för skånska företag i stort och smått. Den stora bilden är att räntehöjningarna har dämpat investeringsviljan rejält. Företag som är beroende av riskkapital har svårt att finna det. Men det är inte nattsvart. Även den 21 december är det lite ljust mitt på dagen.

Vi har med största sannolikhet sett inflations- och därmed även räntetoppen. Utsikterna för elpriset ser lovande ut, i alla fall på kort sikt. Och bara konstaterandet att det inte blir sämre gör att livsandarna kan vakna till liv. Vi har redan sett det i form av det som kommit att kallas ett tomterally på börsen. Den som i dag har möjlighet att investera, starta nytt eller bara överleva, har goda förutsättningar att göra det nu. Titta bara på Monterro som nyss köpte Nimblr och utlovar fler affärer i Skåne efter nyår.

Eller på Malmös fastighetsentreprenör Greg Dingizian som säger: ”Jag gillar att köpa badbyxor när det regnar.”

En paradox är att det är hushållen som främst drabbats av inflationen. Det är frukt och grönsaker som blivit svindyra, inte fastigheter och företag. 

Ändå ser jag i min omgivning folk som renoverar sina hem, köper en Tesla, restauranger som är fullbokade och semesterresor som bokas. Visst finns det många hushåll som har det tufft, men den här krönikan handlar inte om dem. Företagens inköpare verkar leva i oförminskad högkonjunktur privat, medan de sparar på fruktkorgen på jobbet.

Så medskicket med denna julhälsning till alla näringsidkare är: Det är dags att satsa, inte spara! När ni gör det kommer ni att medverka till den ljusning som 2024 kommer att bjuda på.

Rapidus tar nu julledigt för två veckor i Karibien… Skoja. Vi ska äta gröt i det skånska regnet och återkommer i din mailkorg den 8 januari.

Under 2024 kommer vi att investera i ännu bättre journalistik, spännande event och nya bakomliggande system. Allt för att du ska få ut det mesta möjliga av vår bevakning av vårt skånska näringsliv och att vi ska få fler prenumeranter.

God Jul och Gott Nytt År!

Glädjen med årets mörkaste tid är att det vänder. Frågan är om årets vintersolstånd sammanfaller med ekonomin och framtidsutsikterna. Vi tror det och önskar dig som Rapidusmedlem ett ljusnande 2024.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Miljonregn över skånska startups

  ,
  Almi Invest har säkrat 1,6 miljarder kronor till nya investeringar, ett glädjebesked för svenska entreprenörer. Nu kan Rapidus avslöja hur stor del av kakan som går till skånska bolag. 

 • Det offentliga räds inte NIS2

  I EU-direktivet NIS2 omfattas såväl kommuner som lärosäten och Region Skåne i sin helhet av nya cybersäkehetsregleringar. Trots att flera kommuner har blivit hackade så sent som i år anser stora skånska förvaltningar att de redan lever upp till de nya kraven.

 • Sandberg donerar 100 Mkr

  Sandberg Development donerar 10 miljoner kronor per år i tio år till Malmö universitet. Pengarna ska gå till universitetets vattenforskning. 


 • Därför tar Doxa in ytterligare 200 Mkr

  Fastighetsbolaget Doxa gör en riktad nyemission på strax under 200 Mkr. Det är andra gången bolag tar in pengar på kort tid. Huvudägaren Greg Dingizian förklarar varför.

 • Motgång för Greg och Percy

  Fastighetsbolaget Doxa, med Greg Dingizian och Percy Nilsson bland huvudägarna, sänker ett tidigare kommunicerat helårsresultat för 2023 med en halv miljard kronor.

 • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

  Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

 • AW med en offensiv försvarsindustri

  Saab flaggar för en möjlig expansion för ubåtsfabriken i Landskrona, utöver vad som tidigare kommunicerats. Det avslöjade Saabs vice ordförande Bert Nordberg på Rapidus AW med försvarsindustrin på onsdagen. Hela panelen ser stora skånska möjligheter inom försvar och säkerhet. Även för civila företag och startups.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Doxa säljer hälften av Karlastaden

  Fastighetsbolaget Doxa, med Malmöprofilen Greg Dingizian som huvudägare, säljer hälften av Karlastaden, den planerade nya stadsdelen i Göteborg. Priset är 1 miljard kronor. Affären sker mindre än ett år efter att byggrätterna köptes.

 • Greg viktar över

  Fastighetsbolaget Doxa gör en riktad nyemission på 350 Mkr. Bolagets grundare Greg Dingizian tar nästan hälften av summan och stärker därmed engagemanget i bolaget.

 • Malmös fastighetsstjärnor ökar takten

  Det stjärnspäckade fastighetsbolaget SLP gör en riktad nyemission på 550 Mkr. Det är andra gången i år bolaget fyller kassan med samma belopp.

 • Greg värderar upp sina tillgångar

  Greg Dingizians fastighetsinvestmentbolag Doxa värderar upp tillgångarna i Serneke med över en halv miljard kronor.

 • Glad sommar!

  Kära Rapidusmedlem, den blomstertid nu kommer och Rapidus redaktion drar ned på tempot för en liten tid framåt. Ett helt […]