fredag 12 april 2024

inloggad som

I år ska MFF fylla kassan

|  
|  

Europaspel bör ge mer pengar i år, även om det sportsliga resultatet blir likartat jämfört med tidigare år. Det säger Malmö FF:s vd Niclas Carlnén.

Snart drar fotbollens högsta serier igång för året. Rapidus har tagit en titt på de ekonomiska förutsättningarna för skånska elitföreningarna.

Efter förra årets SM-guld spelar MFF:s herrlag kval till europeiskt cupspel. Bakgrunden till MFF-vd:ns ekonomiska optimism är att UEFA i år prognosticerar intäkter på totalt 4,4 miljarder euro för de tre turneringarna Champions League, Europa League och Conference League.

Summan är rekordstor och innebär att potten som alla lag ska dela på har växt. Vid identiskt sportsligt resultat jämfört med tidigare år kommer alltså intäkterna ändå att bli större.

Något som talar emot detta är till exempel att de nordiska tv-rättigheterna ännu inte är sålda, vilket gör att siffran 4,4 miljarder euro ännu inte är säkrad. Niclas Carlnén utgår dock från den prognos som UEFA har lagt.

Malmö FF har mest guld av alla svenska fotbollsföreningar – både i prisskåpet och på banken. När förra året summerades kunde föreningen räkna in det högsta egna kapitalet hittills på över 700 miljoner kronor, varav 284 miljoner kronor i likvida medel.

Under 2023 minskade dock omsättningen rejält, från 588 till 432 miljoner kronor. Huvudförklaringen till det var uteblivet Europaspel, något som på herrsidan genererar intäkter i en storleksordning som för en svensk fotbollsförening i princip är omöjlig att kompensera på annat håll.

– Vi har en ekonomisk plan som löper över tre år. Under den tiden ska olika sportsliga resultat jämna ut sig så att vår verksamhet täcker kostnaderna sett över hela perioden, säger Niclas Carlnén.

I klartext räknar man med att enskilda år utan europaspel för herrlaget kan leda till förlust för hela klubben. I gengäld är det i år som kassan ska fyllas.

Trots det uteblivna Europaspelet i fjol redovisade Malmö FF en liten vinst för 2023, precis över nollstrecket. Ökade intäkter från souvenirförsäljning och sponsring bidrog till det, men framförallt räddades resultatet av att mittfältaren Hugo Larsson såldes till tyska Eintracht Frankfurt. Nettointäkten för spelarförsäljningar på 106 miljoner kronor kom ”främst” från den affäre, enligt uttalanden från ordförande Anders Pålsson.

På damsidan startade Malmö FF i lägsta serien för tre år sedan. Efter tre raka seriesegrar spelar laget i år i Elitettan, näst högsta serien på damsidan. Det uttalade målet är uppflyttning till Damallsvenskan.

– Även om vi inte kontoför dam- och herrlagen separat från vår övriga verksamhet så räknar vi definitivt med att det kommer att bidra positivt till klubbens ekonomi när damlaget spelar i Allsvenskan, säger Niclas Carlnén.

Den sportsliga verksamheten i Malmö FF bedrivs som ideell förening. Föreningen är genom bolag ensam ägare till Eleda stadion. Den kommersiella verksamheten kopplad till stadion, som event, restaurangverksamhet och uthyrning av lokaler, bedrivs i det helägda dotterbolaget MFF Event, vilket i sin tur äger Fotbollsstadion i Malmö Fastighets. I MFF Event finns också nystartade dotterbolaget MFF-Kliniken som bedriver ”sjukvård, behandlingar och sjukgymnastik för spelarna”.

– I år börjar damlaget spela sina matcher på Eleda stadion. Tillsammans med herrlagets Europamatcher innebär det att vi kommer att dubbla antalet matcher på stadion i år. Det blir 45-50 stycken mot 20-25 tidigare år. Det innebär ökade intäkter, men också kostnader med underhåll av gräset, byte av stolar och mycket annat, säger Niclas Carlnén.

Gunnar Wrede

Snart drar fotbollens högsta serier igång för året. Rapidus har tagit en titt på de ekonomiska förutsättningarna för skånska elitföreningarna. För MFF bör Europaspel ge mer pengar i år, även om det sportsliga resultatet blir likartat jämfört med tidigare år. Det säger MFF:s vd Niclas Carlnén.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Exoskelett i nya Lejonkulan

    Ett samarbete med Nasa banade väg för Sofie Woge att utveckla ett så kallat exoskelett för personer med ryggmärgsskada. I veckans avsnitt av Rapidus podd Lejonkulan berättar hon om sitt bolag Tendo som nu behöver pengar för att skala upp.