fredag 26 april 2024

inloggad som

Special: Helgernas nyhetssvep

Har du haft fullt upp med matförberedelser, shopping och långväga släktingar? Ingen fara, Rapidus är tillbaka och har gjort ett svep med några av de hetaste nyheterna från det skånska näringslivet som du kanske har missat i allt julstök.

Beijer Ref köper bolag och uppdaterar finansiella mål
Kyl- och klimatkontrollbolaget Beijer Ref köper 70 procent av aktierna i indiska Chillaire Solutions, med option att köpa resterande andel. Chillaire Solutions har en årlig omsättning på cirka 120 miljoner kronor. Beijer Ref köper också Webb Supply, en nordamerikansk HVAC-distributör. Webb Supply, med en årlig omsättning på cirka 200 Mkr, har sitt huvudkontor i Cleveland, Ohio, och servar installatörer i nordöstra Ohio och västra Pennsylvania.

Han blir ny vd på Wnt Research
Styrelsen i Wnt Research har utsett Per Norlén till ny vd för bolaget. Per Norlén har lång erfarenhet från olika internationella ledarskapspositioner inom läkemedelsindustrin, såväl från big pharma som biotekniksektorn. Han kommer närmast från rollen som vd för det danska bioteknikbolaget Evaxion Biotech, som är börsnoterat på Nasdaq i New York. Per Norlén tillträder vd-tjänsten i Wnt Research den 1 mars.

Thule-chef går till Nibe
Fredrik Erlandsson lämnar sin tjänst som kommunikationsdirektör och IR-chef på Thule Group. Istället blir han ansvarig för koncernkommunikation och investerarrelationer på energiteknikbolaget Nibe, där han även ska ingå i koncernledningen. Fredrik Erlandsson fortsätter i sin nuvarande roll på Thule under uppsägningstiden fram till juli.

Kraftigt ras för nyföretagande
Förra året rasade nyföretagandet i Sverige med hela 15 procent jämfört med 2022. Det innebär att den negativa utvecklingen har accelererat och att allt färre svenskar startar eget företag. Det visar statistik från Bolagsverket som IT-företaget Visma Spcs har analyserat. Höga räntor, stigande inflation och höga priser på energi och drivmedel sägs ligga bakom tillbakagången i nyföretagandet.

Lindab gör USA-förvärv
Ventilationsföretaget Lindab köper amerikanska Vicon, som arbetar med maskiner för tillverkning av ventilationskanaler. Lindab, med varumärkena Spiro och Firmac, arbetar redan brett i Europa med maskiner för tillverkning av ventilationskanaler. Med det amerikanska förvärvet mer än tredubblas Lindabs försäljning i USA samtidigt som den globala försäljningen av maskiner för kanalproduktion fördubblas.

Hövding-topp till Klarabo
Fastighetsbolaget Klarabo har utsett Per Holmqvist till ny ekonomichef. Han kommer senast från samma roll på konkursade hjälmbolaget Hövding. Per Holmqvist tillträder tjänsten senast den 1 april och han kommer att ingå i KlaraBos ledningsgrupp.

Beammwave landar första ordern
5G-antennbolaget Beammwave i Lund har tecknat ett avtal med amerikanska Molex, som är en global elektronikledare och dotterbolag till Koch Industries, till ett initialt värde av cirka 100.000 amerikanska dollar.

“Det här avtalet är av stor betydelse för BeammWave, då det kommer att påverka den framtida inriktningen för våra produkter och tillåta innovation att utvecklas i ett flertal applikationer”, kommenterade Beammwaves vd Stefan Svedberg.

Paindrainer till USA
Lundabolaget Paindrainer, som utvecklar en smärt-app för personer med kronisk smärta, går in på den amerikanska marknaden. Detta genom ett kommersiellt partnerskap med Edward Rubin, före detta chef för The New York Society of Interventional Pain Physicians. Paindrainers vd Erik Frick kallar det bolagets största kommersiella framgång någonsin och att Paindrainer nu ska börja skala upp i USA.

Martin Linderoth

Har du haft fullt upp med matförberedelser, shopping och långväga släktingar? Ingen fara, Rapidus är tillbaka och har gjort ett svep med några av de hetaste nyheterna från det skånska näringslivet.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.