fredag 12 april 2024

inloggad som

Mer AI till vården

Journalsystemen i vården är katastrofdåliga. Det anser det nybildade Malmöbolaget Medlysi som utvecklat en AI-driven sökmotor som ska underlätta för läkare att föra korrekta journalanteckningar.

Den nya sökmotorn ska se till att diagnoskoderna, ICD-koderna, hittas snabbare och blir korrekta. Över hundra miljoner diagnoskoder noteras årligen i svenska journaler efter varje patientmöte och det arbetet görs manuellt. Det säger läkaren Anders Forselius, Medlysis vd (t.v. i bild).

– Våra föråldrade journalsystem har katastrofdåliga sökfunktioner, så det händer att vårdpersonal söker på internet. Detta tar tid och träffarna kan bli fel eller utebli helt. Vår AI-tjänst föreslår ett antal ICD-koder även om man stavar fel eller använder vardagliga ord, säger han.

Anders Forselius grundade företaget tillsammans med Carl Bengtsson (t.h.) som är teknisk chef. De tänker sig att sökmotorn AICD ska ge flera fördelar.

– Förutom att vår sökmotor gör sökningarna enklare och snabbare så kommer rätt noterade koder att ge en mer korrekt ersättning till vårdenheterna än i dag. Dessutom förbättras statistiken, vilket ger ett bättre underlag till exempelvis forskare. Och inte minst kommer vår lösning att förenkla för utländska läkare som har svårt för de svenska benämningarna av socialstyrelsens diagnoskoder.

Bolagets sökmotor är testad av tusentals personer inom vården och bolaget är nu redo att sälja in den till vården.

– Just nu diskuterar vi med regioner och privata aktörer om en implementering av AICD. Nästa milstolpe är att få in en större kund, helst en region, eller att få vår tjänst integrerad i nuvarande journalsystem vilket skulle ge allra störst vinst för vården.

Elisabet Ottosson

Journalsystemen i vården är katastrofdåliga. Det anser det nybildade Malmöbolaget Medlysi som utvecklat en AI-driven sökmotor som ska underlätta för läkare att föra korrekta journalanteckningar.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Exoskelett i nya Lejonkulan

    Ett samarbete med Nasa banade väg för Sofie Woge att utveckla ett så kallat exoskelett för personer med ryggmärgsskada. I veckans avsnitt av Rapidus podd Lejonkulan berättar hon om sitt bolag Tendo som nu behöver pengar för att skala upp.