måndag 22 juli 2024

inloggad som

“Räntesmällen är tagen nu”

|  
|  

Fastighetsbolaget Trianons vd och huvudägare Olof Andersson satsar hårt efter ett tufft fjolår. I en riktad nyemission och via direktköp på börsen pumpar han upp sitt innehav med 35 Mkr.

Trianon meddelade häromdagen att bolaget genomför en riktad nyemission och en kvittningsemission på totalt 250 miljoner kronor.

I den riktade emissionen på totalt 184 Mkr deltar bland andra Handelsbanken fonder, Carnegie fonder och bolag inom Siba-sfären, samt befintliga aktieägarna Briban Invest och Grenspecialisten.

– Jag gick själv in med 25 miljoner och det är glädjande att intresset varit så stort både från nya och befintliga aktieägare, säger Trianons vd Olof Andersson, som är bolagets största ägare genom Olof Andersson Förvaltnings AB med drygt 27 procent av kapitalet.

I veckan köpte Olof Andersson ytterligare 600.000 aktier i Trianon, värda cirka 10 Mkr. En eventuell signal om att han ser hoppfullt på 2024.

Han beskriver 2023 som ett utmanande år med stigande räntor. Trianon ökade visserligen hyresintäkterna och driftnettot något, men årets resultat landade på minus 206,1 Mkr, vilket kan jämföras med ett resultat på 171,4 Mkr året innan.

– Räntesmällen är tagen nu. Räntesäkringar under fjolårets fjärde kvartal och efter periodens utgång, genom swapar och fasträntelån med kort löptid, har ökat säkringsgraden från 42 procent till 83 procent. Vi tål nuvarande marknadsräntor med marginal, säger han.

Bolagets genomsnittliga direktavkastning på fastighetsportföljen uppgår till 4,8 procent, vilket enligt Olof Andersson får anses vara högavkastande för ett bolag med en övervägande andel bostäder.

Nyemissionspengarna ska gå till att ta tillvara möjligheter som kan dyka upp på marknaden samt att investera i upprustning av befintligt fastighetsbestånd. Han beskriver Trianon som ett opportunistiskt bolag, men om det finns några konkreta investeringar i närtid vill Olof Andersson inte kommentera.

Pengarna som Trianon får in i kvittningsemissionen, 66 Mkr, ska gå till att lösa tillbaka hybridobligationer.

– Detta ska ses som något positivt. Vi är inte tvingade att lösa hybridobligationen, men i och med att vi gör det förbättras såväl vinsten per aktie som kassaflödet, säger Olof Andersson.

Trianon är specialiserat inom förvaltning och vidareutveckling av fastighetsbestånd i Malmö med omnejd. Störst andel, 73 procent av beståndet, består av bostäder. Resterande andel är kommersiella fastigheter och samhällsfastigheter. Här finns också profilfastigheten Entré vid Malmös norra infart.

– Överenskommelsen med Hyresgästföreningen för 2024 innebär en hyreshöjning i Malmö på 5,3 procent samt en ytterligare höjning från 1 januari 2025 på 4,9 procent. Detta ger stabila fastighetsvärden, säger Olof Andersson och tillägger:

– Fjolåret var ett omställningarnas och anpassningarnas år. Det har gett oss utrymme att konsolidera och gå in i 2024 med god kostnadskontroll, stabila fastighetsvärden och säkra hyresintäkter. Malmö växer, antalet invånare ökar och fortfarande har vi uppemot 100–150 sökande på varje ledig lägenhet. Rådande inbromsning av nyproduktion medför dessutom en ökad efterfrågan på hyresbostäder, så vi är på rätt plats i rätt segment.

Trianon är noterat på Mid Cap Stockholm och har i dagsläget ett börsvärde på cirka 3,2 miljarder kronor.

Martin Linderoth

Fastighetsbolaget Trianons vd och huvudägare Olof Andersson satsar hårt efter ett tufft fjolår. I en riktad nyemission och via direktköp på börsen pumpar han upp sitt innehav med 35 Mkr.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Inwido ser ljusning

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

  • Renstädat i Wihlborgs

    Wihlborgs befinner sig mycket nära toppen av sina räntekostnader. Samtidigt ser nedskrivningarna av fastighetsvärden ut att närma sig slutet. Det framgick när fastighetsbolaget med vd Ulrika Hallengren presenterade rapporten för andra kvartalet på måndagen.

  • Greg ber om mer pengar

    Malmöprofilen Greg Dingizians fastighetsbolag Doxa ber aktiemarknaden om 643 Mkr i en företrädesemission. Det är tredje gången bolaget tar in pengar på ett halvår och aktien störtdyker. Rapidus vet varför.

  • Snart invigs jätteladorna

    Den danska logistikjätten DSV lät bygga ett av Nordens största logistikcenter vid E6:an utanför Landskrona och nu har fastighetsbolaget Catena köpt centret. Så mycket värderas fastigheten till.

  • Starkt från Peab och Trianon

    Trianons aktie tog ett skutt upp när kvartalsrapporten presenterades i dag. Och Peab överraskar med rekord i orderingång. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.

  • Därför tar Doxa in ytterligare 200 Mkr

    Fastighetsbolaget Doxa gör en riktad nyemission på strax under 200 Mkr. Det är andra gången bolag tar in pengar på kort tid. Huvudägaren Greg Dingizian förklarar varför.

  • Motgång för Greg och Percy

    Fastighetsbolaget Doxa, med Greg Dingizian och Percy Nilsson bland huvudägarna, sänker ett tidigare kommunicerat helårsresultat för 2023 med en halv miljard kronor.

  • Danska arkitekter stänger i Malmö

    Arkitektfirmornas orderingång är en tidig konjuktursignal, men än ses ingen ljusning. Tvärtom, Danmarks största byrå Arkitema stänger sitt Malmökontor efter tunga förluster i Sverige.

  • Svenska arkitekter lider också

    Höga räntor och inflation har slagit hårt mot fastighetsbranschen och nybyggandet. Nedgången är kostsam för arkitekter på båda sidor om sundet. Rapidus har ringt runt till några arkitekfirmor som är aktiva i Skåne.

  • Utmanarna satsar sig ur fastighetskrisen

    Mitt i rådande kris för nybyggnadsmarknaden planerar fastighetsbolaget Easy Depot i Malmö för expansion och sätter igång ett nytt bygge.