torsdag 12 september 2024

inloggad som

Malmöduo vill demokratisera fastighetsägandet

|  
|  ,

Startupföretaget Sliceon utvecklar en digital plattform för att göra fastighetsinvesteringar mer tillgängliga för allmänheten. Genom samarbete med fastighetsägare ska aktörer med mindre kapital få möjlighet att köpa andelar av fastigheter i form av “tokens”, det vill säga digitala polletter baserade på blockkedjeteknik.

Grundarna Tarik Bajagilovic och Miranda Trang fick idén till företaget under ett event på Startup Bar. Tarik insåg då att han kunde förena sitt intresse för blockkedjor med lösningar inom fastighetssektorn.

– I dagsläget gör ingen det vi gör i Sverige. Vi vill vara först med att demokratisera fastighetsbranschen. Att investera i fastigheter borde vara tillgängligt för alla oavsett socioekonomisk bakgrund, säger Tarik Bajagilovic.

Miranda Trang har tidigare arbetat non-fungible tokens (NFT); en särskild typ av kryptoteknik som bland annat används som ägarbevis vid försäljning av digitala varor. Varje token motsvarar en unik del i en blockkedja som skapar ett slags digitalt fingeravtryck som gör att varans autenticitet kan verifieras.

Sliceons blockkedjeteknologi är fortfarande under utveckling, men duon ska plattformen generera intäkter via transaktionsavgifter. Målgruppen spänner från individuella investerare till stora institutioner, då ambitionen är att öppna upp fastighetsmarknaden för ett diversifierat spektrum av investerare.

Vad har ni för utmaningar framför er?

– Främst att öka medvetenheten och förståelsen för tokenisering. Även om det här kommer innebära vissa trösklar så kommer det också frigöra mer likviditet när fler kan vara med och investera, säger Tarik Bajagilovic.

Cajsa Jonasson

De utvecklar en digital plattform för att göra fastighetsinvesteringar mer tillgängliga för allmänheten – med hjälp av blockkedjeteknik.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Kjell-toppens plan för att nå miljardmålen

    Aktieägarna kräver ökad lönsamhet och bolaget är långt ifrån sitt omsättningsmål. Utmaningarna hopar sig, men Kjell & Companys vd Andreas Rylander vet vad som måste göras för att leva upp till förväntningarna.

  • Dug räddar kassan

    I ett år har Helene Nielsen varit vd för potatisdrycksföretaget Dug, tidigare Veg of Lund. Nu har hon städat, renodlat och sparat. Men en sinande kassa måste nu fyllas. Det ser hon ut att klara, men det blir dyrt.

  • Skånsk startup backas av namnkunniga investerare

    Saas-bolaget Squidler i Malmö har säkrat en ängelfinansiering med kända skånska namn bland änglarna. Målet är att bli ledande inom kvalitetssäkring av webbplatser med hjälp av autonom testteknik.

  • Invent Medic förvärvar med skral kassa

    Kvinnohälsobolaget Invent Medic i Lund flaggar för både en nyemission och ett bolagsförvärv. Vd Anna Lindström siktar på ett positivt kassaflöde redan i år.


  • Bolaget som tar in 1,1 mdr på en dag

    För vissa går det lätt att få riskkapital. Här är bolaget som på onsdagen sonderade intresset för att pytsa in 1 miljard kronor. Samma kväll fanns löften om 1,1 miljarder.

  • ”I kris sätts värderingarna på prov”

    2023 var ett riktigt dåligt år för Byggnadsfirman Otto Magnusson. 20 procent av personalen fick sägas upp och nedskrivningar togs i flera byggprojekt. – Det är då det gäller att ha bra företagsvärderingar med en sammansvetsad personal, säger bröderna Dan och Ulf Magnusson, tredje generationen i bolaget.

  • Räknar inte med sänkta byggpriser

    Det krävs en räntesänkning på ytterligare 100 punkter för att bostadsbyggandet ska få möjlighet att ta fart igen. Men kanske inte ens det räcker. De höga byggpriserna lär ändå inte gå ned märkbart. Rapidus åkte till Förslöv för att träffa Peabs vd Jesper Göransson som förklarar vad han menar.

  • Peab bygger för halv miljard i Västra Hamnen

    Kontraktssumman är 454 miljoner kronor när Peab ska bygga om Kockums gamla svets- och pannverkstad i den del av Västra Hamnen som kallas Varvsstaden. Här finns 29 000 kvadratmeter som ska fyllas med… Ja vad?

  • Ledningsbyte i Doxa

    Fastighetsbolaget Doxas vd Victor Persson lämnar sin post med i stort sett omedelbar verkan. Sista dagen blir på fredag. Dessutom lämnade Ola Serneke sin post i styrelsen i förra veckan.

  • Fieldly tar sats ur byggkrisen

    Krisen i byggbranschen fick Fieldly att bromsa expansionen utanför Sverige och rikta om fokus till lönsamhet. Årets första kvartal visade Malmöbolaget vinst för första gången. Med nya pengar från ägarna är grundaren Sven Paulin redo att satsa igen.

  • Ny aktör på Malmös fastighetsmarknad

    Amaron Holding är namnet på en så kallad alternativ investeringsfond med inriktning på fastigheter. Fondbolaget är Malmöbaserat och nu köper riskkapitaljätten Atle in sig inför en satsning på stora fastighetsinvesteringar med fokus på Öresundsregionen. Målet är ett fastighetsvärde på 8 miljarder kronor.

  • Måttlig entusiasm över ROT-höjningen

    För lite och för kort. Det är byggföretagens dom över regeringens beslut att höja taket för ROT-avdraget från 50 000 kronor till 75 000 kronor fram till årsskiftet. Rapidus har ringt runt och frågat.

  • Inwido ser ljusning

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

  • Renstädat i Wihlborgs

    Wihlborgs befinner sig mycket nära toppen av sina räntekostnader. Samtidigt ser nedskrivningarna av fastighetsvärden ut att närma sig slutet. Det framgick när fastighetsbolaget med vd Ulrika Hallengren presenterade rapporten för andra kvartalet på måndagen.