måndag 22 juli 2024

inloggad som

Nytt bolag utvecklar smart mikroskopi

|  
|  

Ett nytt Smile-bolag utvecklar en mjukvarumetod för mikroskop som ska göra det lättare att hitta och avbilda levande biologiskt material. På sikt kan metoden säljas till flera olika industrier.

För att ta extremt högupplösta mikroskopbilder på exempelvis celler måste man veta exakt var man ska rikta mikroskopet så att man avbildar just det man är intresserad av.
Inte helt enkelt om det man letar efter är levande biologiskt material.

Forskare vid Lunds universitet har utvecklat en mjukvarumetod för just detta och startat Cytely. Bolaget automatiserar insamling och analys av mikroskopbilder. Den molnbaserade programvaran skannar provet, väljer ut intressanta delar i översiktsbilder och filmer från mikroskopering, gör detaljanalyser samt utvärderar och levererar rapport. Genom maskininlärning och AI ska handhavandefel elimineras och resultaten kvalitetssäkras.

– Vad vi vet har ingen annan aktör automatiserat arbetsflödet från start till slut. Det unika med Cytelys tjänst är att den automatiskt och i realtid styr mikroskopet och kan ta fram stora mängder av den data du är intresserad av, exempelvis data från flera infektionstillfällen. Tidigare har det krävts veckor med manuellt arbete för att få fram data från ett enda infektionstillfälle. Med Cytelys molntjänst får man likvärdiga eller bättre resultat än vid normal mikroskopering och manuell utvärdering, men på en bråkdel av tiden, säger bolagets vd och medgrundare Philip Nordenfelt.

Cytely är just nu inne i en kapitalanskaffningsrunda, men hur mycket pengar bolaget vill ta in och vilka tillväxtmål Cytely har inget Philip Nordenfelt vill avslöja i dagsläget.

Bolaget riktar sig i första skedet till akademiska forskargrupper, bland kunderna finns två forskargrupper vid Lunds universitet. Målet är att också komma in hos mer kommersiella kunder, som Astra Zeneca och Novartis, och på sikt finns en bred potentiell marknad utanför life science-segmentet.

– Metoden vi använder är generellt användbar. Kvalitetssäkring av chip och material science, alltså när man tar fram nya material, är industrier där metoden kan fungera, säger Philip Nordenfelt.

Martin Linderoth

Ett nytt Smile-bolag utvecklar en mjukvarumetod för mikroskop som ska göra det lättare att hitta och avbilda levande biologiskt material.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.