lördag 27 april 2024

inloggad som

Idogen med en fot i graven

|  
|  

Lundabolaget Idogen reste endast lite över 14 procent av summan i den senaste nyemissionen. Nu sinar kassan och bolaget undersöker möjligheten för ett så kallat omvänt förvärv för att undvika likvidation.

I höstas ville Idogen resa 44 miljoner kronor i nytt kapital som skulle finansiera en klinisk studie av Idogens längst framskridna kandidat, IDO 8. Efter det skrala utfallet av emissionen, 6,3 miljoner kronor, tittar bolaget på andra finansieringslösningar. En möjlighet kan vara ett omvänt förvärv – det vill säga att ett annat bolag tar över Idogens börsplats och projekt. I början av juni ska årsstämman ta beslut.

– Nu för vi samtal om olika finansieringslösningar, men jag kan inte kommentera mer än vad vi redan har meddelat i pressmeddelanden. Vi har bestämt att lägga ner verksamheten, besluta om likvidation, om vi inte hittar en lösning innan våra pengar tar slut. Det är ett kärvare börsklimat nu och tuffare för många företag att resa pengar, säger Christina Herder, tillförordnad vd för Idogen.

Idogen bildades 2008 och handlas sedan 2020 på First North, med i dagsläget runt 4.000 aktieägare. Bolaget har utvecklat en plattform som är tänkt att användas i olika cellterapier. Under förra året reste bolaget runt 40 miljoner kronor.

Hur långt har er produktutveckling kommit?

– Vi startade en klinisk prövning som vi har tvingats avbryta på grund av finansieringsproblem. Substansen IDO 8 är tänkt att ges till patienter med svår blödarsjuka, som utvecklat resistens mot behandling med en livsviktig koagulationsfaktor. Jag kan inte kommentera vilka diskussioner vi har med andra parter om att ta över rättigheterna till projektet, svarar Christina Herder.

Elisabet Ottosson

Lundabolaget Idogen reste endast lite över 14 procent av summan i den senaste nyemissionen. Nu sinar kassan och bolaget undersöker […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.