lördag 27 april 2024

inloggad som

Dubai bygger ny flygplats med mjukvara från Malmö

Sedan skånska miljardbolaget Safegate köptes upp förra vintern har personalstyrkan i Malmö växt till drygt 80 anställda. Utvecklingsavdelningen arbetar bland annat med en ny mjukvara för att analysera användningen av gater och annan infrastruktur på flygplatsen, där statliga Dubai Airports Company blir första kunden.

Det relativt anonyma Malmöbolaget Safegate sysselsatte närmare 300 anställda, varav ett 70-tal i Malmö, när franska riskkapitalbolaget PAI Partners köpte upp bolaget i februari 2016. Safegate har sedan dess slagits ihop med den tidigare konkurrenten ADB, som redan ingick i PAI Partners portfölj.

Verksamheten är liksom tidigare inriktad på belysning och informationssystem för att guida piloterna på marken, till och från rätt gate. Bland annat har ADB Safegate lanserat ett kontrollsystem med uppkopplade ledljus på marken som automatiskt tänds framför flygplanet för att visa rätt väg.

– Ett antal stora flygplatser i Europa har fått EU-pengar för att implementera sådana system eftersom det ökar effektiviteten och säkerheten. De närmaste fem åren kommer ett 20-tal europeiska flygplatser rulla ut detta, säger Steve Rutland till Rapidus.

Han är global operationell chef för ADB Safegate och har liksom koncernens teknikchef Ola Håkansson sin bas i Malmö. Här finns en av ADB Safegates fyra utvecklingsavdelningar och personalen arbetar bland annat med en ny mjukvara för att analysera hur ofta olika gater och annan utrustning används på en flygplats.

– Mjukvaran tas i drift under sommaren på Dubais nya flygplats, som en del av en order på dockningssystem som flygplatsen beställt, säger Steve Rutland.

ADB Safegate satsar även på mjukvara för flygledartornet och har precis fått sin första beställning från Frankfurts flygplats för ett system som samlar in information som väderleksprognoser, flygdata och planens rörelser på marken och presenterar på en skärm. I dag sköts den hanteringen av separata system, eller manuellt med papperslappar som föreställer flygplanen.

Ordern till Frankfurt är värd runt tre miljoner euro, uppger Steve Rutland. Han räknar med att verksamheten ska växa i Malmö även framöver då hela ADB Safegate expanderar.

– För hela gruppen räknar vi med att öka omsättningen från 330 miljoner euro 2016 till 500 miljoner inom 3-4 år, säger han.

Safegate är inte enda skånska bolaget som inlemmats i PAI Partners portfölj. Den franska riskkapitaljätten äger sedan tidigare Perstorp och köpte sommaren 2016 även Malmöbaserade medicinteknikbolaget Atos Medical från EQT.

Erik Olausson

Sedan skånska miljardbolaget Safegate köptes upp förra vintern har personalstyrkan i Malmö växt till drygt 80 anställda. Utvecklingsavdelningen arbetar bland […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.