torsdag 12 september 2024

inloggad som

Klartecken för bärbar EKG-mätare

|  
|  

Skånska MedBeat har fått godkänt att tillverka den bärbara EKG-mätare som bolaget utvecklat, vilket gör att ett flertal nya projekt har öppnats för Lundabolaget. Allra först väntar en ny pilotstudie i Umeå.

– Jag är på väg upp till Umeå för att göra en pilotstudie med friska 70-åringar. Det är den första tillsammans med en region så det är en väldigt stor grej för oss, säger Erik Rask, grundare till MedBeat.

Han är läkare och tidigare doktorand inom barnkardiologi vid Lunds universitet som nu satsar all sin tid på företaget. Anledningen till att det blev just Umeå är det proaktiva arbetet som görs för att förebygga sjukdomar. I Västerbotten får alla 30-, 40-, 50- och 60-åringar en gratis hälsoundersökning i födelsedagspresent.

– Det här är ett pilottest, sedan vill jag gärna att det ska bli en del av en årlig kontroll för 70-åringar. Det är förhoppningen, säger han.

För en månad sedan fick de grönt ljus för att producera och testa sitt system, inom ramen för EU-standarden ISO 13485. Det öppnar nya möjligheter för bolaget och inom kort väntar ytterligare samarbeten och projekt, men de är än så länge är hemliga.

– Vi befinner oss i en jättespännande tid, grundgrejen är klar och apparaten fungerar. Men vi behöver inte tänka på kvartalsrapporter eller liknande just nu, säger han.

Fördelarna med MedBeats mätare är att den kan användas och registrera hjärtat i vardagen. Mätaren är stor som en handflata och sitter fast på bröstkorgen med hjälp av självhäftande elektrodplattor.

– Det är en sak vad man kan se på sjukhuset och en annan hur hjärtat beter sig i vardagen. Man kan ha hjärtsjukdomar som bara märks när du anstränger dig.

Erik Rask tar upp den danska fotbollsspelaren Christian Eriksens hjärtstopp under fotbolls EM tidigare i år som exempel.

– Han hade gjort flera EKG-test och undersökningar av hjärtat, men inte just när han upplevde besvär. Eftersom hjärtat inte har något minne man kan läsa av så märktes det inte att han hade ett allvarligt hjärtproblem, säger han.

Han tror att det i framtiden kommer fler riktlinjer från Socialstyrelsen på området. Det för att sjukvården ska kunna upptäcka hjärt- och kärlsjukdom tidigare. Inte minst för kostnaderna. Till exempel har knappt en tredjedel av de som får stroke tidigare haft problem med förmaksflimmer.

– Om vi i Lund hade screenat de som hade förmaksflimmer innan de fick en stroke… varje strokepatient kostar miljoner, från akutvård till förlorad arbetsinkomst. Och då pratar vi inte ens om mänskligt lidande, säger Erik Rask.

Mette Carlbom

Skånska MedBeat har fått godkänt att tillverka den bärbara EKG-mätare som bolaget utvecklat, vilket gör att ett flertal nya projekt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Kjell-toppens plan för att nå miljardmålen

    Aktieägarna kräver ökad lönsamhet och bolaget är långt ifrån sitt omsättningsmål. Utmaningarna hopar sig, men Kjell & Companys vd Andreas Rylander vet vad som måste göras för att leva upp till förväntningarna.

  • Dug räddar kassan

    I ett år har Helene Nielsen varit vd för potatisdrycksföretaget Dug, tidigare Veg of Lund. Nu har hon städat, renodlat och sparat. Men en sinande kassa måste nu fyllas. Det ser hon ut att klara, men det blir dyrt.

  • Skånsk startup backas av namnkunniga investerare

    Saas-bolaget Squidler i Malmö har säkrat en ängelfinansiering med kända skånska namn bland änglarna. Målet är att bli ledande inom kvalitetssäkring av webbplatser med hjälp av autonom testteknik.

  • Invent Medic förvärvar med skral kassa

    Kvinnohälsobolaget Invent Medic i Lund flaggar för både en nyemission och ett bolagsförvärv. Vd Anna Lindström siktar på ett positivt kassaflöde redan i år.