söndag 25 februari 2024

inloggad som

Klartecken för bärbar EKG-mätare

|  
|  

Skånska MedBeat har fått godkänt att tillverka den bärbara EKG-mätare som bolaget utvecklat, vilket gör att ett flertal nya projekt har öppnats för Lundabolaget. Allra först väntar en ny pilotstudie i Umeå.

– Jag är på väg upp till Umeå för att göra en pilotstudie med friska 70-åringar. Det är den första tillsammans med en region så det är en väldigt stor grej för oss, säger Erik Rask, grundare till MedBeat.

Han är läkare och tidigare doktorand inom barnkardiologi vid Lunds universitet som nu satsar all sin tid på företaget. Anledningen till att det blev just Umeå är det proaktiva arbetet som görs för att förebygga sjukdomar. I Västerbotten får alla 30-, 40-, 50- och 60-åringar en gratis hälsoundersökning i födelsedagspresent.

– Det här är ett pilottest, sedan vill jag gärna att det ska bli en del av en årlig kontroll för 70-åringar. Det är förhoppningen, säger han.

För en månad sedan fick de grönt ljus för att producera och testa sitt system, inom ramen för EU-standarden ISO 13485. Det öppnar nya möjligheter för bolaget och inom kort väntar ytterligare samarbeten och projekt, men de är än så länge är hemliga.

– Vi befinner oss i en jättespännande tid, grundgrejen är klar och apparaten fungerar. Men vi behöver inte tänka på kvartalsrapporter eller liknande just nu, säger han.

Fördelarna med MedBeats mätare är att den kan användas och registrera hjärtat i vardagen. Mätaren är stor som en handflata och sitter fast på bröstkorgen med hjälp av självhäftande elektrodplattor.

– Det är en sak vad man kan se på sjukhuset och en annan hur hjärtat beter sig i vardagen. Man kan ha hjärtsjukdomar som bara märks när du anstränger dig.

Erik Rask tar upp den danska fotbollsspelaren Christian Eriksens hjärtstopp under fotbolls EM tidigare i år som exempel.

– Han hade gjort flera EKG-test och undersökningar av hjärtat, men inte just när han upplevde besvär. Eftersom hjärtat inte har något minne man kan läsa av så märktes det inte att han hade ett allvarligt hjärtproblem, säger han.

Han tror att det i framtiden kommer fler riktlinjer från Socialstyrelsen på området. Det för att sjukvården ska kunna upptäcka hjärt- och kärlsjukdom tidigare. Inte minst för kostnaderna. Till exempel har knappt en tredjedel av de som får stroke tidigare haft problem med förmaksflimmer.

– Om vi i Lund hade screenat de som hade förmaksflimmer innan de fick en stroke… varje strokepatient kostar miljoner, från akutvård till förlorad arbetsinkomst. Och då pratar vi inte ens om mänskligt lidande, säger Erik Rask.

Mette Carlbom

Skånska MedBeat har fått godkänt att tillverka den bärbara EKG-mätare som bolaget utvecklat, vilket gör att ett flertal nya projekt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.