tisdag 23 juli 2024

inloggad som

Hjärtsvikts-AI i samarbete med Bayer

|  
|  

Medtech-företaget Acorai ska ta in fem miljoner kronor och har nyss säkrat en miljon från läkemedelsjätten Bayer, som vill få in Domstensbolagets teknik i de egna leden. Detta efter att Acorai fått sitt tredje patent beviljat i USA och står i startgroparna för att inleda kliniska studier. 

Bolaget utvecklar en teknik för att mäta blodtrycket i hjärtats kamrar utan att behöva opereras in. Det är en apparat med sensorer som placeras på bröstet för att göra mätningen och AI-algoritmer som ska lära sig tolka signaler. Vid de planerade kliniska studierna, som skulle ha satt igång i somras, ska AI-modellerna tränas. Men skärpta krav från FDA och Läkemedelsmyndigheten har fått Acorai att skjuta upp dem till november. 

– Det handlade om att öka antalet deltagare och ha mer diversifiering. Studien måste vara bredare, i ålderspann och olika typer av sjukdomar relaterade till hjärtsvikten. Etnicitet är också viktigt för FDA. Det blir såklart lite märkligt ur ett svenskt perspektiv, då vi kommer att tvingas ställa frågor till deltagarna om vilken etnisk tillhörighet de uppfattar sig ha, säger Acorais vd och medgrundare Filip Peters. 

För att ta sig igenom de kliniska studierna tar nu bolaget in fem miljoner kronor i sin första finansieringsrunda. En av miljonerna kommer tyska läkemedelsjätten Bayer stå för. De har ett samarbetsavtal med Acorai i hopp om att få in Domstenstekniken i sin egen läkemedelsutveckling. 

– Bayers investering handlar till stor del om att hitta nya partnerskap till deras divisioner. De har en stor satsning på digital hälsa och även en stor division för hjärtsviktsmedicin. Vår teknik för att utvändigt mäta intrakardiella tryck kan möjliggöra mycket kostnadseffektivare studier, säger Filip Peters. 

Efter första studien är nuvarande planen att ta in 25 miljoner kronor. De kommer att behövas för att ta bolaget genom regulatoriska processer för att nå marknaden i USA och CE-märkning i Europa. 

– Större delen av kapitalet kommer att användas till fortsatta studier i USA, för att till exempel visa hur väl vi kan integrera oss i kliniska arbetsflöden, säger Filip Peters.

Emiliano Strauss

Medtech-företaget Acorai ska ta in fem miljoner kronor och har nyss säkrat en miljon från läkemedelsjätten Bayer, som vill få […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.