fredag 23 februari 2024

inloggad som

Nyfinansierad Crispr-tjänst expanderar

|  
|  

TigerQ i Lund tar in sitt första externa kapital på tio miljoner kronor från svenska och internationella investerare. Pengarna ska främst gå till en marknadsoffensiv och att utöka personalen.

– Vi är otroligt tacksamma för förtroendet vi fått från våra investerare. Det ger oss en stabil grund och möjlighet att leverera på våra löften till investerarna såväl som kunderna, säger David Yudovich, medgrundare och vd på TigerQ. 

Bolaget har utvecklat en patenterad teknik för att analysera genmodifiering, till en början främst inriktat på den Nobelprisbelönade tekniken Crispr. Med tiden är planen dock att lansera fler tillämpningsområden. 

– Ett problem som forskare som använder Crispr har är träffsäkerheten i analyserna, med höga felmarginaler. Vår metod reducerar drastiskt felmarginalen, den ger mer precisa analyser och har ett större detekteringsintervall än konkurrerande tjänster. Vi erbjuder alltså ett komplett paket med både DNA-sekvensering och träffsäkra analyser, säger David Yudovich till Rapidus.  

DNA-sekvensering är enkelt utryckt en process för att bestämma ordningen av kvävebaserna i DNA och så kunna kontrollera en organisms arvsmassa. 

TigerQ lanserade sin tjänst i somras och har i dag, enligt David Yudovich, flera betalande och återkommande kunder. Teamet består av åtta personer, inklusive grundarduon, och de hoppas bli dubbelt så många till nästa år. De flesta nyanställningarna kommer att vara inom säljavdelningen då en marknadsoffensiv står vid dörren. 

– Det har varit utmanande att både lansera en så pass komplex teknik och genomföra vår första investeringsrunda under pandemin. Men det har varit ett spännande, underbart äventyr och en väldigt givande erfarenhet. Det känns väldigt betryggande att vi redan nu levererar ett tydligt värde till våra kunder, säger han. 

Emiliano Strauss

TigerQ i Lund tar in sitt första externa kapital på tio miljoner kronor från svenska och internationella investerare. Pengarna ska […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.