onsdag 24 juli 2024

inloggad som

Nyfinansierad Crispr-tjänst expanderar

|  
|  

TigerQ i Lund tar in sitt första externa kapital på tio miljoner kronor från svenska och internationella investerare. Pengarna ska främst gå till en marknadsoffensiv och att utöka personalen.

– Vi är otroligt tacksamma för förtroendet vi fått från våra investerare. Det ger oss en stabil grund och möjlighet att leverera på våra löften till investerarna såväl som kunderna, säger David Yudovich, medgrundare och vd på TigerQ. 

Bolaget har utvecklat en patenterad teknik för att analysera genmodifiering, till en början främst inriktat på den Nobelprisbelönade tekniken Crispr. Med tiden är planen dock att lansera fler tillämpningsområden. 

– Ett problem som forskare som använder Crispr har är träffsäkerheten i analyserna, med höga felmarginaler. Vår metod reducerar drastiskt felmarginalen, den ger mer precisa analyser och har ett större detekteringsintervall än konkurrerande tjänster. Vi erbjuder alltså ett komplett paket med både DNA-sekvensering och träffsäkra analyser, säger David Yudovich till Rapidus.  

DNA-sekvensering är enkelt utryckt en process för att bestämma ordningen av kvävebaserna i DNA och så kunna kontrollera en organisms arvsmassa. 

TigerQ lanserade sin tjänst i somras och har i dag, enligt David Yudovich, flera betalande och återkommande kunder. Teamet består av åtta personer, inklusive grundarduon, och de hoppas bli dubbelt så många till nästa år. De flesta nyanställningarna kommer att vara inom säljavdelningen då en marknadsoffensiv står vid dörren. 

– Det har varit utmanande att både lansera en så pass komplex teknik och genomföra vår första investeringsrunda under pandemin. Men det har varit ett spännande, underbart äventyr och en väldigt givande erfarenhet. Det känns väldigt betryggande att vi redan nu levererar ett tydligt värde till våra kunder, säger han. 

Emiliano Strauss

TigerQ i Lund tar in sitt första externa kapital på tio miljoner kronor från svenska och internationella investerare. Pengarna ska […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.