onsdag 24 juli 2024

inloggad som

Snabbtest för covid på väg mot apoteken

|  
|  

Det Lundabaserade forskningsbolaget ZetaGene har tagit fram ett snabbtest för covid-19 som inom kort kommer att finnas på apotek och i dagligvaruhandeln. Tanken är att snabbtestet – som inte kräver laboratorieanalys – ska kunna användas som screeningverktyg på flygplatser och inom kollektivtrafiken.

– De antigentest som finns i dag är endast tillgängliga inom sjukvården och hos privata vårdaktörer. Vi ser ett behov av ett tillförlitligt screeningverktyg som kan användas på arbetsplatser eller i kollektivtrafiken och för de som vill testa sig själv hemma, säger ZetaGenes grundare och vd Yang De Marinis.

Antigentestet som ZetaGene har tagit fram i samarbete med amerikanska ACON Laboratories bygger på samma teknologi som nuvarande snabbtester, men kliniska studier visar att Lundaforskarnas metod är känsligare och därför kan upptäcka mindre halter av viruset. En annan fördel är att provet kan tas genom att topsa näsan, i stället för svalg och näshåla.

ZetaGenes produkt testas nu på sex internationella flygplatser i Storbritannien genom ett samarbete med det brittiska bioteknikföretaget Hughes Healthcare.

– Passagerarna testas innan de boardar planet för att se om de bär på en pågående infektion. Vi ser gärna att systemet introduceras i Sverige och andra EU-länder, säger Yang De Marinis.

Lundabolaget har även tagit fram ett antikroppstest som snabbt visar om personen har varit infekterad med viruset som orsakar covid-19. Testet har sedan i somras använts för att screena sjukvårdspersonal och universitetsanställda i Lund.

– Det är speciellt användbart inom livsmedelsindustrin och handeln. Det har kommit flera rapporter om människor som är symtomfria men som ändå kan sprida viruset. Om anställda inom livsmedelsproduktion screenas regelbundet kan man säkerställa att produktionskedjan inte kontamineras. För att få en full bild av smittan behövs både antigen- och antikroppstest, säger Yang De Marinis.

ZetaGene har stöd från LU Innovation och satsar på att ta in mellan tre och fyra miljoner kronor för att starta en mer omfattande produktion.

Sara Nkwe Assarsson

Det Lundabaserade forskningsbolaget ZetaGene har tagit fram ett snabbtest för covid-19 som inom kort kommer att finnas på apotek och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.