onsdag 24 juli 2024

inloggad som

34orna: Asgard Therapeutics första investeringsrunda

|  
|  

Lundabolaget Asgard Therapeutics förhandlar med internationella riskkapitalister och planerar att stänga sin första riskkapitalrunda under nästa år. Pengarna ska finansiera den första delen av den pre-kliniska utvecklingen av bolagets teknik för omprogrammering av cancerceller. Hela den pre-kliniska fasen beräknas kosta totalt 12 miljoner euro.

–Vi diskuterar med europeiska riskkapitaliser, inklusive skandinaviska och även några amerikanska. Det är viktigt för Asgard att attrahera investerare med rätt nätverk och know-how som kan hjälpa oss i utvecklingen men öven med finansiell kapacitet att följa med under nästa steg i utvecklingen, säger Fábio Rosa, medgrundare på Asgard och doktorand vid LU:s avdelning för molekylärmedicin och genterapi.

Han är också en av 34orna som Rapidus och PwC presenterade förra veckan. Bolaget startade han tillsammans med forskarkollegorna Filipe Pereira och Cristiana Pires som också är knutna till avdelningen vid Lunds universitet. Trion är från Portugal och började sin forskning kring omprogrammering av celler på Universidade de Coimbra.

Den första tillämpningen som de nu satsar på är att programmera om cancerceller för att effektivisera immunterapibehandlingar. Väldigt förenklat handlar det om att göra cancercellerna till tydliga måltavlor för immunförsvaret. Tekniken är patentsökt i Europa och de väntar sig ett godkännande nästa år.

Intresset för trions rön har varit stort, både bland akademiker, kliniska utövare, investerare och läkemedelsbolag som identifierats som potensiella partners i framtiden. Hittills har de finansierat verksamheten genom stöd och bidrag från bland annat EU:s Horizon 2020, Vinnova, LU Holding och andra europeiska stödorgan. Men med en färdig konceptvalidering är det nu dags att bjuda in investerarna som väntat vid dörren.

– Vi kan demonstrera effekt på över 50 olika cancerceller hos möss och människor. Samtidigt har vi kommit en bit med affärsutvecklingen, vi har planer för produktionen och regulatoriska frågor och har hela tiden haft riskkapitalisternas intresse. Vi är ju verkligen inte ett bolag med bara en tillgång, vår projekt-pipeline med möjliga tillämpningar för vår forskning är väldigt djup, säger Fábio Rosa.

Emiliano Strauss

Lundabolaget Asgard Therapeutics förhandlar med internationella riskkapitalister och planerar att stänga sin första riskkapitalrunda under nästa år. Pengarna ska finansiera […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.

  • Enorama lanserar i USA

    Nikotintuggummin, medicinsk cannabis och vitt snus. Malmöbolaget Enorama Pharma har sicksackat sig fram med sina produktprioriteringar. Men nu ska det vita snuset lanseras i USA.

  • Magle på köparstråt

    Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

  • Senzagen på offensiven

    Men 37 nya miljoner ska Senzagen, med vd Peter Nählstedt, gå på offensiven för att bredda produktportföljen och följa kunderna hela vägen till marknaden.

  • Amniotics köps upp – trots allt

    Efter nya turer ser det ut att bli en affär där Magle Chemoswed köper det likviditetspressade stamcellsbolaget Amniotics.

  • Iconovo tar fram inhalator mot fetma

    I Danmark täljer läkemedelsgiganten Novo Nordisk guld på läkemedel mot fetma. Nu vill Lundabolaget Iconovo ha sin del av den omtalade och snabbt växande marknaden, med en inhalator.

  • Immunovia behöver pengar

    Immunovias styrelse har beslutat genomföra en företrädesemission om 70 Mkr som är garanterad till hälften. Pengarna ska gå till att sätta andra generationen av bolagets analystest för tidig upptäckt bukspottkörtelcancer på den amerikanska marknaden under nästa år.

  • Uppköpet av Amniotics föll

    Magle Chemoswed drar sig ur köpet av läkemedelsforskningsbolaget Amniotics. Vad som nu händer med det hårt pressade Amniotics är oklart.

  • Avstamp för Braincool

    Medicinteknikföretaget Braincool i Lund fick sin företrädesemission övertecknad med 171 procent av det begärda beloppet. Med kassan säkrad räknar vd Jon Berg med att det blir den sista emissionen. Under nästa år blir det positivt kassaflöde.

  • Milstolpe för Borrebaeck-bolag

    Senzagen visar lönsamhet på EBITDA-nivå under årets första kvartal. Det är första gången i bolagets historia.