måndag 29 april 2024

inloggad som

Öresundsbron ska fördubbla antalet solceller

|  
|  

Två års framgångsrik elproduktion med solceller på svenska delen av Öresundsbron gav nästan 20 procent mer el än väntat. Nu planerar Öresundsbron att fördubbla elproduktionen nästa år – och i det långa loppet kanske fyr- eller femdubbla den med solsystem även på den danska delen av bron.

Nu finns det 1.500 kvadratmeter solceller som levererar 250 kilowatt och enligt planen ska de upp i 500 kilowatt.

– Vi kan vara klara redan i maj 2021 med fler solpaneler, även med mindre yta eftersom solpanelernas prestanda är drygt 25 procent högre än när vi installerade de första panelerna. Just nu väntar vi på svensk lagstiftning. Det överläggs om man ska betala skatt för egen produktion upp till exakt 500 kilowatt. Det vill säga, kommer vi över det så beskattas vi som om vi vore ett elföretag, säger Christian Tolstrup, projektledare på Øresundsbro Konsortiet.

Öresundsbron har gärna många fler solceller och faller som tur är mellan de två ländernas lagar. Med andra ord kan man fortfarande undvika att beskattas som ett elföretag genom att också ha solcellssystem installerade i Danmark, utöver de på svenska sidan.

– Hittills på diskussionsnivån i Øresundsbro Konsortiet överväger vi om vi kanske kan fyr- till femdubbla elproduktionen med solceller på danska sidan. Vi har både Pepparholmen och halvön vid Kastrup som möjliggör fler solceller. Det kommer naturligtvis tas hänsyn till naturen, men möjligheten är att hälften av vår energiförbrukning kan komma från solceller. I dag är det bara fyra till fem procent, säger Christian Tolstrup.

För Öresundsbron är solceller en passande energikälla eftersom bron ständigt använder el, så det skulle inte behöva lagras i stora batterier. Ljuset i tunneln lyser alltid, så det finns alltid något att använda strömmen till.

Keld Broksø

Två års framgångsrik elproduktion med solceller på svenska delen av Öresundsbron gav nästan 20 procent mer el än väntat. Nu […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Vi behöver gasa och bromsa samtidigt”

    Emballageföretaget Boxon i Helsingborg räknar med ett tufft 2024.
    – Vi märker tydligt av lågkonjunkturen, säger vd Fredrik Ståhl som trots det siktar på att dubbla omsättningen på längre sikt.

  • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

    Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.