torsdag 22 februari 2024

inloggad som

Öresundsbron ska fördubbla antalet solceller

|  
|  

Två års framgångsrik elproduktion med solceller på svenska delen av Öresundsbron gav nästan 20 procent mer el än väntat. Nu planerar Öresundsbron att fördubbla elproduktionen nästa år – och i det långa loppet kanske fyr- eller femdubbla den med solsystem även på den danska delen av bron.

Nu finns det 1.500 kvadratmeter solceller som levererar 250 kilowatt och enligt planen ska de upp i 500 kilowatt.

– Vi kan vara klara redan i maj 2021 med fler solpaneler, även med mindre yta eftersom solpanelernas prestanda är drygt 25 procent högre än när vi installerade de första panelerna. Just nu väntar vi på svensk lagstiftning. Det överläggs om man ska betala skatt för egen produktion upp till exakt 500 kilowatt. Det vill säga, kommer vi över det så beskattas vi som om vi vore ett elföretag, säger Christian Tolstrup, projektledare på Øresundsbro Konsortiet.

Öresundsbron har gärna många fler solceller och faller som tur är mellan de två ländernas lagar. Med andra ord kan man fortfarande undvika att beskattas som ett elföretag genom att också ha solcellssystem installerade i Danmark, utöver de på svenska sidan.

– Hittills på diskussionsnivån i Øresundsbro Konsortiet överväger vi om vi kanske kan fyr- till femdubbla elproduktionen med solceller på danska sidan. Vi har både Pepparholmen och halvön vid Kastrup som möjliggör fler solceller. Det kommer naturligtvis tas hänsyn till naturen, men möjligheten är att hälften av vår energiförbrukning kan komma från solceller. I dag är det bara fyra till fem procent, säger Christian Tolstrup.

För Öresundsbron är solceller en passande energikälla eftersom bron ständigt använder el, så det skulle inte behöva lagras i stora batterier. Ljuset i tunneln lyser alltid, så det finns alltid något att använda strömmen till.

Keld Broksø

Två års framgångsrik elproduktion med solceller på svenska delen av Öresundsbron gav nästan 20 procent mer el än väntat. Nu […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.