onsdag 24 juli 2024

inloggad som

Sålde först till Apple, sedan till Facebook

|  ,
|  

Han gjorde det igen.

Serieentreprenören Jan Erik Solem, kan han vara unik? Att grunda två högteknologiska företag och sälja till två av världens största digitala jättar, det är så märkligt att det är värt en extrakommentar.

Av Jan Wifstrand, Rapidus vd och grundare

När Mapillary nu, under sedvanlig supersekretess, blir en del av Facebook, är det alltså en favorit i repris Solem slår till med. Han och övriga säljare är belagda med de typiska amerikanska tysthetsklausulerna, men även en icke insatt kan dra slutsatserna att grundaren och övriga ägare fått mycket bra betalt och att Mapillary varit högattraktivt för Facebook, som behövde komplettera sitt utbud just inom området kartor och intelligensen i dem. Det är en del av konkurrensen med Google.

Solem gör en bragd, helt enkelt. Sedan kan vi sitta och vara ledsna över att ännu ett skånskt snillebolag går rakt in i en tät global koncerndimma och att vi alltså aldrig får se det fulla värdet av dessa köp. Apple, Google, Amazon, Facebook, alla har de fyndat i Malmö och Lund.

Mapillary utsågs i januari 2019 till Årets Rapidusföretag 2018.

Återigen har ett av våra utpekade föredömen gått hela vägen till världseliten. Lägg till det att Nikolaj Nyholm utsågs till vår dåvarande ”Årets Rookie” 2008. Nyholm var VD för Polar Rose, det Solemgrundade företaget som sålde sin ”facial recognition”-metodik till Apple.

Cirkeln är sluten. Två kanonaffärer, ett decennium.

När Rapidus korade Mapillary för ett och ett halvt år sedan var det vår jurymedlem Lennart Gustafson, före detta Industrifondens man i södra Sverige, som gjorde analysen.

– På kort sikt tror jag inte Facebook kommer att röra om i Mapillary, det skulle riskera bygget. Man har ju inte bara förvärvat en teknologi, utan också ett stort gäng med spjutspetskompetens inom computer vision, säger Lennart Gustafson i dag till Rapidus.

Men är det bra för skånskt näringsliv att ett sådant här företag köps upp av Facebook?

– Ja det tror jag. På många sätt. Vi behöver success-stories, vi behöver uppmärksamhet, vi behöver att stora internationella företag intresserar sig för regionen. Blir ett antal anställda personer dessutom rika, vilket jag hoppas är fallet här, så tenderar det ju att knoppa upp nya idéer och företag igångsatta av dessa personer så småningom, säger Lennart Gustafson.

Han betraktar Jan Erik Solem som en av landets främsta entreprenörer, så okänd brett han ändå är.

– Han har en djup teknisk kompetens och är dessutom affärsinriktad. Förutom detta är han en rak men ändå ödmjuk person med ett orubbligt driv och en hög energinivå.

Hur vet då Rapidus att Facebook betalar fett för Mapillary? Svaret är mycket enkelt. Delägare i Mapillary som Sequoia Capital, Atomico (Zennström) och BMW Ventures skulle aldrig komma på tanken att skänka bort en sådan här klimp av kompetens och klass.

Jan Erik Solem var Rapidus och Sparbanken Skånes frukostgäst i Lund så sent som den 24 maj i fjol. Rubriken var då ”Framtidens storföretag”…

 

 

 

 

 

Han gjorde det igen. Serieentreprenören Jan Erik Solem, kan han vara unik? Att grunda två högteknologiska företag och sälja till […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Ung börs-vd med miljardmål

    Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

  • Skönsång mot cyberbrott 

    Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

  • Youcruit i konkurs

    Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

  • Ny IT-konsult utmanar i Skåne

    Skånska IT- och teknikkonsulter får se upp. Nu kommer en konkurrent i form av det norskgrundade Tech Seed som etablerar sig i Malmö. Åsa Melvanius är härförare i det skånska korståget.

  • Precise toppvärvar från Lime

    Efter lyckade kostnadsbesparingar värvar Precise Biometrics en ny finanschef i ekonomiprofilen Maria Wester. Hon har tidigare haft samma roll på Min Doktor och lämnar i sommar Lime Technologies.

  • Great IT på förvärvsjakt

    Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

  • Danir ger sig in i fintechbranschen

    Sigma Connectivity, som ingår i den familjeägda bolagsgruppen Danir, är mest känt för produktutveckling. Men nu startar bolaget en renodlad konsultverksamhet med inriktning på fintech.

  • De tar bank-ID ut i världen

    Skaparna av vårt svenska bank-ID vill föra ut lösningen globalt. Malmöbolaget Covr Security lanserar nu sitt ID-system i Bangkok Bank i Thailand. Men vägen dit har varit lång och bolagets omsättning är fortfarande blygsam.

  • Handiscover i konkurs

    Malmöbolaget Handiscovers finansieringsplan sprack i sista stund. Nu är bolaget försatt i konkurs och det är oklart om tjänsten kommer att leva vidare.

  • Cybersäkerhet snabbast växande IT-marknaden

    Det finns stora pengar att hämta för den som kan cybersäkerhet. Rapidus har pratat med några skånska bolag som vill växa på den stekheta marknaden.