lördag 25 maj 2024

inloggad som

Sålde först till Apple, sedan till Facebook

|  ,
|  

Han gjorde det igen.

Serieentreprenören Jan Erik Solem, kan han vara unik? Att grunda två högteknologiska företag och sälja till två av världens största digitala jättar, det är så märkligt att det är värt en extrakommentar.

Av Jan Wifstrand, Rapidus vd och grundare

När Mapillary nu, under sedvanlig supersekretess, blir en del av Facebook, är det alltså en favorit i repris Solem slår till med. Han och övriga säljare är belagda med de typiska amerikanska tysthetsklausulerna, men även en icke insatt kan dra slutsatserna att grundaren och övriga ägare fått mycket bra betalt och att Mapillary varit högattraktivt för Facebook, som behövde komplettera sitt utbud just inom området kartor och intelligensen i dem. Det är en del av konkurrensen med Google.

Solem gör en bragd, helt enkelt. Sedan kan vi sitta och vara ledsna över att ännu ett skånskt snillebolag går rakt in i en tät global koncerndimma och att vi alltså aldrig får se det fulla värdet av dessa köp. Apple, Google, Amazon, Facebook, alla har de fyndat i Malmö och Lund.

Mapillary utsågs i januari 2019 till Årets Rapidusföretag 2018.

Återigen har ett av våra utpekade föredömen gått hela vägen till världseliten. Lägg till det att Nikolaj Nyholm utsågs till vår dåvarande ”Årets Rookie” 2008. Nyholm var VD för Polar Rose, det Solemgrundade företaget som sålde sin ”facial recognition”-metodik till Apple.

Cirkeln är sluten. Två kanonaffärer, ett decennium.

När Rapidus korade Mapillary för ett och ett halvt år sedan var det vår jurymedlem Lennart Gustafson, före detta Industrifondens man i södra Sverige, som gjorde analysen.

– På kort sikt tror jag inte Facebook kommer att röra om i Mapillary, det skulle riskera bygget. Man har ju inte bara förvärvat en teknologi, utan också ett stort gäng med spjutspetskompetens inom computer vision, säger Lennart Gustafson i dag till Rapidus.

Men är det bra för skånskt näringsliv att ett sådant här företag köps upp av Facebook?

– Ja det tror jag. På många sätt. Vi behöver success-stories, vi behöver uppmärksamhet, vi behöver att stora internationella företag intresserar sig för regionen. Blir ett antal anställda personer dessutom rika, vilket jag hoppas är fallet här, så tenderar det ju att knoppa upp nya idéer och företag igångsatta av dessa personer så småningom, säger Lennart Gustafson.

Han betraktar Jan Erik Solem som en av landets främsta entreprenörer, så okänd brett han ändå är.

– Han har en djup teknisk kompetens och är dessutom affärsinriktad. Förutom detta är han en rak men ändå ödmjuk person med ett orubbligt driv och en hög energinivå.

Hur vet då Rapidus att Facebook betalar fett för Mapillary? Svaret är mycket enkelt. Delägare i Mapillary som Sequoia Capital, Atomico (Zennström) och BMW Ventures skulle aldrig komma på tanken att skänka bort en sådan här klimp av kompetens och klass.

Jan Erik Solem var Rapidus och Sparbanken Skånes frukostgäst i Lund så sent som den 24 maj i fjol. Rubriken var då ”Framtidens storföretag”…

 

 

 

 

 

Han gjorde det igen. Serieentreprenören Jan Erik Solem, kan han vara unik? Att grunda två högteknologiska företag och sälja till […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • De tar bank-ID ut i världen

    Skaparna av vårt svenska bank-ID vill föra ut lösningen globalt. Malmöbolaget Covr Security lanserar nu sitt ID-system i Bangkok Bank i Thailand. Men vägen dit har varit lång och bolagets omsättning är fortfarande blygsam.

  • Sportbetting blev träpaneler

    Att ett tvillingpar som ägnat sig åt sportbetting skulle satsa på akustiska träpaneler var en högoddsare. Men det blev en succé och bolaget Wood on Wall i Helsingborg hoppas nå 100 Mkr i försäljning inom bara några år.

  • Freedrum ur takt igen

    Malmöbolaget Freedrum Studios har fått en ansökan om företagsrekonstruktion godkänd i tingsrätten. Det är inte första gången bolaget är i ekonomisk knipa.