tisdag 30 april 2024

inloggad som

Neo4j storsatsar i Malmö…

|  
|  

Årets Rapidusföretag 2011, Neo4j, är i dag världsledande inom grafdatabaser, men utmanas av globala jättar som Amazon och Microsoft. För att klara konkurrensen satsar man nu stort på utvecklingsavdelningen med bas i Malmö.

Kontoret i Malmö, som ligger i Studio-huset vid Klaffbron, har nyligen vuxit med en våning. På två år har antalet anställda nästan dubblats och planen är nu att öka tillväxttakten ytterligare. Globalt har bolaget cirka 350 anställda.

– Förra kalenderåret växte vi med cirka 100 personer global och i år kommer vi landa på strax över 400 totalt. Vi investerar mest på tekniksidan och utveckling, där hjärtat är Malmö. Vi är bara begränsade av hur många vi kan hitta. Det har blivit svårare att anställa nu, vi har faktiskt anställt flera personer som vi aldrig har träffat, säger Emil Eifrem, grundare och vd på Neo4j.

Bolaget har utvecklat en grafdatabasplattform som är störst på sin marknad, en marknad som Neo4j själva skapade. Tidigare användes inte databaser på det sätt som bolaget introducerade, där det centrala är relationen och kopplingarna mellan datapunkterna snarare än bara en lista med datapunkter.

– Jag brukar dra en jeans-analogi. Alla såg på byxor på ett sätt tills Levi Strauss uppfann jeansen och sa “detta är inte vanliga byxor, det är jeans”. På samma vis tänkte alla på ett sätt om databaser. Men vi fungerar på ett helt annat sätt så vi kallar det specifikt en grafdatabas, säger Emil Eifrem.

De riktar sig främst till storbolag med en omsättning större än en miljard dollar, som använder grafdatabasen för att bland annat optimera varuflöden, avslöja svagheter och stärka motståndskraften i leveranskedjor. Det är en marknad de dominerar. Av världens 2000 största bolag enligt Forbes Global 2000 är 400 Neo4j:s kunder. Några kundexempel är Volvo, IBM, Walmart, HP, Nasa och US Army.

– Enligt alla parametrar, som marknad, jobb, poster i sociala medier, är vi ungefär tio gånger större än nummer två och tre. Men vi konkurrerar mot Microsoft och Amazon och kan inte bara förutsätta att det håller i sig. Det här är ett teknikrace och vi måste fortsätta utveckla. Det är det som differentierar oss, därför satsar vi nu i Öresundsregionen bland annat, säger Emil Eifrem.

Neo4j har fyra centrala kontor, varav de största är i Malmö och San Mateo, Silicon Valley. Därtill har bolaget två ”sekundära hubbar” i London och Boston samt runt ett dussin mindre satellitkontor. Dessutom har de ett antal anställda utspridda över Europa som arbetar från hemkontor.

– Vi vet hur man arbetar på distans, vi började med i mars 2011, inte mars 2020. Nästa alla i Malmö jobbar till exempel i team med medlemmar i något annat land. Det har funkat väldigt bra, säger Emil Eifrem.

Emiliano Strauss

Årets Rapidusföretag 2011, Neo4j, är i dag världsledande inom grafdatabaser, men utmanas av globala jättar som Amazon och Microsoft. För […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Vi behöver gasa och bromsa samtidigt”

    Emballageföretaget Boxon i Helsingborg räknar med ett tufft 2024.
    – Vi märker tydligt av lågkonjunkturen, säger vd Fredrik Ståhl som trots det siktar på att dubbla omsättningen på längre sikt.

  • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

    Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.