onsdag 24 juli 2024

inloggad som

Neo4j storsatsar i Malmö…

|  
|  

Årets Rapidusföretag 2011, Neo4j, är i dag världsledande inom grafdatabaser, men utmanas av globala jättar som Amazon och Microsoft. För att klara konkurrensen satsar man nu stort på utvecklingsavdelningen med bas i Malmö.

Kontoret i Malmö, som ligger i Studio-huset vid Klaffbron, har nyligen vuxit med en våning. På två år har antalet anställda nästan dubblats och planen är nu att öka tillväxttakten ytterligare. Globalt har bolaget cirka 350 anställda.

– Förra kalenderåret växte vi med cirka 100 personer global och i år kommer vi landa på strax över 400 totalt. Vi investerar mest på tekniksidan och utveckling, där hjärtat är Malmö. Vi är bara begränsade av hur många vi kan hitta. Det har blivit svårare att anställa nu, vi har faktiskt anställt flera personer som vi aldrig har träffat, säger Emil Eifrem, grundare och vd på Neo4j.

Bolaget har utvecklat en grafdatabasplattform som är störst på sin marknad, en marknad som Neo4j själva skapade. Tidigare användes inte databaser på det sätt som bolaget introducerade, där det centrala är relationen och kopplingarna mellan datapunkterna snarare än bara en lista med datapunkter.

– Jag brukar dra en jeans-analogi. Alla såg på byxor på ett sätt tills Levi Strauss uppfann jeansen och sa “detta är inte vanliga byxor, det är jeans”. På samma vis tänkte alla på ett sätt om databaser. Men vi fungerar på ett helt annat sätt så vi kallar det specifikt en grafdatabas, säger Emil Eifrem.

De riktar sig främst till storbolag med en omsättning större än en miljard dollar, som använder grafdatabasen för att bland annat optimera varuflöden, avslöja svagheter och stärka motståndskraften i leveranskedjor. Det är en marknad de dominerar. Av världens 2000 största bolag enligt Forbes Global 2000 är 400 Neo4j:s kunder. Några kundexempel är Volvo, IBM, Walmart, HP, Nasa och US Army.

– Enligt alla parametrar, som marknad, jobb, poster i sociala medier, är vi ungefär tio gånger större än nummer två och tre. Men vi konkurrerar mot Microsoft och Amazon och kan inte bara förutsätta att det håller i sig. Det här är ett teknikrace och vi måste fortsätta utveckla. Det är det som differentierar oss, därför satsar vi nu i Öresundsregionen bland annat, säger Emil Eifrem.

Neo4j har fyra centrala kontor, varav de största är i Malmö och San Mateo, Silicon Valley. Därtill har bolaget två ”sekundära hubbar” i London och Boston samt runt ett dussin mindre satellitkontor. Dessutom har de ett antal anställda utspridda över Europa som arbetar från hemkontor.

– Vi vet hur man arbetar på distans, vi började med i mars 2011, inte mars 2020. Nästa alla i Malmö jobbar till exempel i team med medlemmar i något annat land. Det har funkat väldigt bra, säger Emil Eifrem.

Emiliano Strauss

Årets Rapidusföretag 2011, Neo4j, är i dag världsledande inom grafdatabaser, men utmanas av globala jättar som Amazon och Microsoft. För […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Ung börs-vd med miljardmål

    Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

  • Skönsång mot cyberbrott 

    Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

  • Youcruit i konkurs

    Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

  • Ny IT-konsult utmanar i Skåne

    Skånska IT- och teknikkonsulter får se upp. Nu kommer en konkurrent i form av det norskgrundade Tech Seed som etablerar sig i Malmö. Åsa Melvanius är härförare i det skånska korståget.

  • Precise toppvärvar från Lime

    Efter lyckade kostnadsbesparingar värvar Precise Biometrics en ny finanschef i ekonomiprofilen Maria Wester. Hon har tidigare haft samma roll på Min Doktor och lämnar i sommar Lime Technologies.

  • Great IT på förvärvsjakt

    Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

  • Danir ger sig in i fintechbranschen

    Sigma Connectivity, som ingår i den familjeägda bolagsgruppen Danir, är mest känt för produktutveckling. Men nu startar bolaget en renodlad konsultverksamhet med inriktning på fintech.

  • De tar bank-ID ut i världen

    Skaparna av vårt svenska bank-ID vill föra ut lösningen globalt. Malmöbolaget Covr Security lanserar nu sitt ID-system i Bangkok Bank i Thailand. Men vägen dit har varit lång och bolagets omsättning är fortfarande blygsam.

  • Handiscover i konkurs

    Malmöbolaget Handiscovers finansieringsplan sprack i sista stund. Nu är bolaget försatt i konkurs och det är oklart om tjänsten kommer att leva vidare.

  • Cybersäkerhet snabbast växande IT-marknaden

    Det finns stora pengar att hämta för den som kan cybersäkerhet. Rapidus har pratat med några skånska bolag som vill växa på den stekheta marknaden.