söndag 5 maj 2024

inloggad som

Blodreningsteknik flyttar till Karolinska Institutet

|  
|  

Lundabolaget Sangair fyller kassan med 2,3 miljoner kronor, värvar ny vd och flyttar till Stockholm. Där ska bolaget intensifiera utvecklingen av sin blodreningsteknik för sepsis-symptom.

Den går ut på att använda ozonbubblor för att ta död på oönskade mikroorganismer. Inriktningen har legat på bakterier, som är den vanligaste orsaken till sepsis. Men nu vidgas fokus då det visat sig att många som är allvarligt sjuka i covid-19 har en laboratoriebild och symtom som liknar den vid sepsis. Samtidigt flyttar bolaget till Karolinska institutet i Stockholm och Henrik Rundgren tar över som vd och ordförande.

– Det är för tidigt och jag kan inte säga mycket mer än att det är väldigt spännande tider för oss på Sangair. Vi ligger i tiden med corona. Går vi tillbaka ett år så var många intresserade men ingen hade tid att satsa i vår teknik. Sen uppstod plötsligt pandemin och tusentals människor dör i en typ av sepsischock. Om vår teknik funkar kan den rädda många liv, säger grundaren Johan Sjöholm.

Rapidus har nu följt tekniken i ett decennium sedan bolaget Pastair började testa den för att kallpastörisera mjölk. Projektet lades sedermera ner, bolaget försattes i konkurs och Johan Sjöholm – som också ligger bakom fuktsensorbolaget Pampett – tog tekniken vidare till Sangair. Där har tekniken testats i försök att begränsa resistenta E.coli-bakterier i grisar.

– Pastair var ett tekniskt lyckat projekt, men det fanns ingen marknad. Arla skrev i sin slutrapport att trots att de vet att tekniken funkar, så kan de inte förklara för sina kunder vad ozon är, säger han.

Emiliano Strauss

Lundabolaget Sangair fyller kassan med 2,3 miljoner kronor, värvar ny vd och flyttar till Stockholm. Där ska bolaget intensifiera utvecklingen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.