fredag 26 april 2024

inloggad som

Pastair värvar Tetra Pak-chef

Lundabolaget Pastairs grundare Johan Sjöholm har lämnat över vd-posten till Patrik Fogelström, tidigare landchef för Tetra Pak i Norge och Iran. Värvningen ska få fart på affärerna för bolagets ozonpastörisering, där genombrottet ännu låter vänta på sig.

Pastairs teknik bygger på att injicera ozon i flytande livsmedel vilket är skonsammare för livsmedlet än traditionell uppvärmning men ändå tar kål på runt 99 procent av bakterierna och mikroorganismerna. Tekniken har de senaste åren testats av Skånemejerier, Arla och även Tetra Pak men i dagsläget är bolagets enda kund Jürrs gårdsmejerier i Flen, som använder tekniken för att kallpastörisera vasslen i ostproduktionen. Med åtgärden kan ostens lagringstid halveras utan att smaken försämras, uppger Johan Sjöholm.

— Patrik Fogelströms främsta uppgift blir att lansera ostspåret och samtidigt hitta en långsiktig ekonomisk lösning för Pastair. Som det varit nu har vi hankat oss fram lite i taget, säger Johan Sjöholm, som kvarstår som teknikchef.

Pastair fick hösten 2011 in åtta miljoner kronor i riskkapital från Sydsvensk Entreprenörfond, Augmenta och Sparbanksstiftelsen Skånes Riskkapitalstiftelse. Bolaget sysselsätter en handfull anställda.

Erik Olausson

Lundabolaget Pastairs grundare Johan Sjöholm har lämnat över vd-posten till Patrik Fogelström, tidigare landchef för Tetra Pak i Norge och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.