söndag 5 maj 2024

inloggad som

Genombrott för Pampett — gruppboende i Malmö satsar på smart blöja

Med Carema som första kund hamnade teknikbolaget Pampett i skottlinjen för mediedrevet mot den privata vårdjätten hösten 2011. Nu har Lundabolaget kravlat sig upp på fötter igen, med en genombrottsaffär inom den kommunala äldrevården. Det är Heleneholms gruppboende i Malmö som köpt in tekniken med fuktkänsliga engångssensorer till samtliga 32 vårdplatser.

Vd Johan Sjöholm vill inte uppge vad affären betyder ekonomiskt för Pampett, som i dag sysselsätter en handfull anställda. Men affären blir en viktig dörröppnare till hela den offentliga sektorn, menar han.

— Vi har pågående fälttester i bland annat Kristianstad och Stockholm. Totalt för vi diskussioner med runt 15 kommuner. Det tog ett och ett halvt år från att mediedrevet började tills dess att vi kan tala med kunderna om inkontinensskydd och intelligent vård, men nu är vi tillbaka, säger Johan Sjöholm.

Pampetts system innehåller en fuktsensor och en enkel radiokrets som larmar om vårdtagarens blöja är blöt och behöver bytas. Poängen är att slippa väcka åldringarna i onödan för att kontrollera blöjan. Tekniken har även visat sig ha en viss diagnostisk effekt, då en blöja som är torr längre än normalt kan indikera att vårdtagaren drabbats av uttorkning.

Bolaget finansieras av ägarkretsen däribland Innovationsbron och Land & Sjö Innovation. Johan Sjöholm siktar på att nuvarande kassa ska räcka åtminstone året ut. Pampett bildades 2010 sedan Land & Sjö Innovation köpt upp teknik för radiosändande etiketter från konkursade Ideonbolaget Bioett.

Erik Olausson

Med Carema som första kund hamnade teknikbolaget Pampett i skottlinjen för mediedrevet mot den privata vårdjätten hösten 2011. Nu har […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.