lördag 27 juli 2024

inloggad som

Bakslag för kallpastörisering – Pastair tvingas till omtag

Efter åtta års arbete för att introducera kallpastörisering i livsmedelsbranschen tvingas teknikbolaget Pastair i Lund att tänka om. Ledningen satsar nu på att sälja hela livsmedelsverksamheten och ta med tekniken till en annan bransch.

Pastair har utvecklat en metod för att kallpastörisera livsmedel genom att döda oönskade mikroorganismer med ozonbubblor. Sedan starten 2007 har de haft flera projekt tillsammans med stora livsmedelsföretag, bland annat Skånemejerier och Arla. Så sent som i mars förra året avslutades det senaste projektet med ett av nordens största mejeriföretag, uppger ordföranden Johan Sjöholm.

Men det har inte lett till några större affärer, 2014 omsatte bolaget knappt 200.000 kronor och gjorde en förlust på drygt fem miljoner. I årsredovisningen konstaterar revisorn att “bolaget är i behov av väsentliga ökningar av intäkter eller tillskott av externt kapital för att säkerställa driften”.

Nu gör företaget en helomvändning och försöker sälja av livsmedelsverksamheten helt och hållet. Det pågår förhandlingar med flera intressenter. Johan Sjöholm uppger att investerarna satsat runt 25 miljoner kronor i bolaget genom årens lopp.

Får ni så mycket på försäljningen?

– Jag tror inte vi får så mycket, men en del av det, säger Johan Sjöholm, som äger knappt 20 procent av aktierna och också är grundare av medicinteknikbolaget Pampett.

Parallellt med försäljningsprocessen arbetar han på att ta tekniken till en annan bransch.

– Pastair-tekniken är absolut inte död. Vi har inte misslyckats med något. Men livsmedelsindustrin är konservativ och det är svårt att nå ut med nya processlösningar. Vi tittar på andra spår idag, säger Johan Sjöholm till Rapidus.

Han uppger att investerarna totalt har satsat runt 25 miljoner kronor i bolaget genom årens lopp.

I augusti lämnade företagets vd Patrik Fogelström, för jobb som chef på svenska Elopak. I nuläget har Pastair inga anställda. Bland övriga ägare finns Almi Invest Syd, Augmenta och Sparbanksstiftelsen Skånes Riskkapitalstiftelse.

Olof Peterson

Efter åtta års arbete för att introducera kallpastörisering i livsmedelsbranschen tvingas teknikbolaget Pastair i Lund att tänka om. Ledningen satsar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Tunga utmaningar i Höganäs

    Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
    – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

  • Mikrodust expanderar med ny vd 

    Det Lundabaserade teknikbolaget Mikrodust plockar in en ny vd. Nu är planen att expandera bolagets sälj- och marknadsavdelning.

  • Därför lämnar Kockums Malmö

    En epok går i graven när Kockums i slutet av nästa år lämnar det gamla varvsområdet i Malmö och kör flyttlasset till Lund. Bygget av det nya kontoret i Brunnshög håller på att ta form. Här berättar Kockumschefen Mats Wicksell varför Kockums lämnar sin gamla hemstad.

  • Opticept lånar 29 miljoner för att klara stororder

    Opticepts genombrottsorder, värd fem gånger mer än hela fjolårets omsättning, fick aktiekursen att rusa med mer än 100 procent. I dag meddelar bolaget att man tar ett lån för att klara ordern.

  • Genombrott för Opticept

    Opticept har fått sin största order hittills, fem gånger större än tidigare års helårsomsättningar.
    – Det går inte att jämföra med något annat vi presterat, säger vd Thomas Lundqvist som nu måste skala upp produktionen.

  • Färdigbakade Krinova-bolag

    Får det vara vegansk fish and chips och sorbet? Nothing Fishy och Folkets Pops blev i fredags avtackade i Kristianstad efter att ha deltagit i Krinovas livsmedelsinkubator.

  • Sportbetting blev träpaneler

    Att ett tvillingpar som ägnat sig åt sportbetting skulle satsa på akustiska träpaneler var en högoddsare. Men det blev en succé och bolaget Wood on Wall i Helsingborg hoppas nå 100 Mkr i försäljning inom bara några år.

  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.