söndag 5 maj 2024

inloggad som

Tetra Pak testar Pastairs ozonpastörisering

Livsmedelsteknikbolaget Pastair har fått Tetra Pak som kund. Förpackningsjätten har köpt in Lundabolagets maskin för kallpastörisering med ozon för att utvärdera tekniken. Affären är värd ett antal miljoner kronor och kan innebära ett genombrott för Pastair, som haft en tuff resa hittills.

Pastairs teknik bygger på att ozon injiceras kontinuerligt i flytande livsmedel som strömmar förbi. Ozonet startar en oxideringsprocess som tar kål på runt 99 procent av bakterierna och mikroorganismerna. Genom att livsmedlet inte behöver värmas kan närings- och smakämnen passera orörda.

Tidiga fälttester på juice hos Skånemejerier och mjölkprodukter hos Arla gav inte önskat resultat och livsmedelsbolagen gick inte vidare med försöken. Sedan dess har tekniken vidareutvecklats och vidimerats med hjälp av Vinnovapengar. Bland annat har Jürrs gårdsmejeri i Flen testat kallpastöriseringen i sin osttillverkning för att bli kvitt skadliga Clostridiumsporer i ystmjölken.

— De är jätteintresserade och kan mycket väl bli en framtida kund, säger Pastairs VD Johan Sjöholm som själv har ett förflutet från Tetra Pak.

I slutet av hösten fick bolaget in åtta miljoner kronor i riskkapital från Sydsvensk Entreprenörfond, Augmenta och Sparbanksstiftelsen Skånes Riskkapitalstiftelse. Pengarna ska främst gå till säljinsatser med målet att få ut 1-2 maskiner på den europeiska marknaden under 2012.

Pastair grundades 2007 och sysselsätter i dag en handfull anställda.

Erik Olausson

Livsmedelsteknikbolaget Pastair har fått Tetra Pak som kund. Förpackningsjätten har köpt in Lundabolagets maskin för kallpastörisering med ozon för att […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.