måndag 2 oktober 2023

inloggad som

Tio miljoner till blodrenare

|  
|  

Blodreningsbolaget Sangair, som grundades i Lund efter att ha köpt upp Pastairs patentportfölj, tar in tio miljoner kronor i en nyemission från både tidigare och nya delägare. 

– Sangair påbörjade en nyemission sommaren 2021, men det var ett tufft klimat att ta in pengar vid det tillfället, med hänsyn till hur långt bolaget hade kommit. Bolaget har efter diskussioner med privata investerare rest dryga tio miljoner och kommer med hjälp av dessa medel fortsätta utvecklingen av tekniken och fortsätta att bygga bolaget, säger Sangairs vd Henrik Rundgren. 

Han är baserad i Stockholm där bolaget i dag har sitt huvudkontor. Man har dock kvar ett kontor i Lund på grund av stadens historia och kompetens inom utveckling av dialysmaskiner. Sangairs teknik har nämligen många likheter med dialys och flera liknande komponenter. 

Sangairs teknik filtrerar inte blodet som vid en dialys. I stället förs blodet ut ur kroppen och tillförs en mix av syre- och ozonmolekyler som ska döda bakterier utan att skada blodet, som samtidigt syresätts.

Martin Wiklund, Gambro-grundaren Holger Crafoords barnbarn som ingår i Sangairs styrelse, är en av dem som nu investerar i bolaget. Även Erik Krahbichler, som äger patentbyrån Kipa, och Skånemejeriers tidigare vd Rolf Bjerndell går in med kapital, utöver grundaren Johan Sjöholm och Henrik Rundgren själv. 

– Nu har vi tungt fokus på att samla in kliniska data och genomför försök i samarbete med Karolinska institutet. Utanför USA är Karolinska ett av de högst rankade forskningssätena i världen och då passar det perfekt att ha vårt huvudkontor mitt på campus, nära både forskare och regulatoriska experter. Samtidigt har vi kvar vår grundare i Lund, som har en unik kompetens inom dialysmaskiner, säger Henrik Rundgren. 

Emiliano Strauss

Blodreningsbolaget Sangair, som grundades i Lund efter att ha köpt upp Pastairs patentportfölj, tar in tio miljoner kronor i en […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad