lördag 4 maj 2024

inloggad som

Blodrening blir ny giv för skånsk pastöriseringsteknik

I början av året grundades Lundabolaget Sangair i ett försök att hitta ett nytt tillämpningsområde för tekniken från Pastair. Det senare bolagets medgrundare Johan Sjöholm ligger även bakom Sangair, som är inriktat på blodförgiftning.

– Vi är i ett läge där det såklart går lite långsamt. Vi håller på att forska och testa tekniken men det är mycket regler att ta hänsyn till, säger Johan Sjöholm, grundare av och vd på Sangair och Pastair.

Tekniken som bolaget lutar sig på är en så kallad kallpastöriseringsmetod, där ozonbubblor tar död på oönskade mikroorganismer. Samma princip appliceras i Sangair där ozonbubblorna tar död på de bakterier som orsakar blodförgiftningen. Pastair riktade sig mot livsmedelsindustrin men efter flera år av svalt intresse för tekniken har nu grundarna bytt spår.

– Pastair är inte nedlagt. Det ligger på is, men jag är helt säker på att det kommer en tid för Pastair. Livsmedelsbranschen är inte så mottaglig för nya processer men plötsligt kommer alla bli intresserade, säger Johan Sjöholm.

Johan Sjöholm är majoritetsägare i Sangair och ligger också bakom bolaget Pampett. Bland övriga delägare i Sangair syns Almi Invest Syd.

Emiliano Strauss

I början av året grundades Lundabolaget Sangair i ett försök att hitta ett nytt tillämpningsområde för tekniken från Pastair. Det senare bolagets […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.