söndag 5 maj 2024

inloggad som

Västsvenskt industribolag köper QB Food Tech i Lund

Nordholms Industriinstallationer köper Lundabaserade teknikbolaget QB Food Tech. Affären är den andra på kort tid för QB Food Techs ägare, Land & Sjö Innovation, som härmed ska få kraft att satsa på de återstående portföljbolagen Pastair och Pampett.

QB Food Techs verksamhet har kretsat kring en egenutvecklad blandare i form av en kub på högkant som används för att kontinuerligt blanda in torrvara i flytande vätska. Kuben har tidigare lockat livsmedelsjättar som Arla och Unilever, men den senaste kunden är småländska Respond Industry som vill blanda ut gummipulver i vatten med hjälp av tekniken.

I början av 2000-talet omsatte bolaget 70 miljoner kronor. Sedan dess har delar av verksamheten successivt sålts av till ÅF och Tetra Pak. De senaste åren har omsättningen pendlat mellan två och sex miljoner kronor.

Den patenterade kuben ingår dock inte i affären med Orustbaserade Nordholms utan har förts över till Land & Sjö, uppger vd Johan Sjöholm. Nordholms tar istället över en portfölj med andra pågående teknikprojekt, bland annat inom filtreringsområdet.

— Vi siktar på att sälja kuben också men måste få ett vettigt pris, säger Johan Sjöholm till Rapidus.

Vid avknoppningen till Nordholms, med 60 anställda, arbetade en handfull personer i QB Food Tech. Inga av dessa följer med i affären, som kommer bara några månader efter att Land & Sjö sålde det tidigare konsultbolaget Cekab till Mårtensson Consulting i Kristianstad. Cekab hade runt 15 anställda, men drabbades hårt av höstens neddragningar på Tetra Pak. Johan Sjöholm vill inte precisera köpeskillingen för någon av affärerna.

Utöver Sjöholm står en handfull ägare bakom Land & Sjö Innovation, bland dem Skånemejeriers tidigare vd Rolf Bjerndell. Med renodlingen av verksamheten satsas allt krut på de kvarvarande portföljbolagen Pampett (se artikel nedan) och Pastair, vars ozonpastörisering för flytande livsmedel lockat investerare som Sydsvensk Entreprenörfond, Augmenta och Sparbanksstiftelsen Skånes Riskkapitalstiftelse. Trion gick under hösten 2011 in med åtta miljoner kronor i Pastair.

Erik Olausson

Nordholms Industriinstallationer köper Lundabaserade teknikbolaget QB Food Tech. Affären är den andra på kort tid för QB Food Techs ägare, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.