torsdag 19 september 2024

inloggad som

Fåhraeus satsar på 3D-skrivare

|  
|  

Bolaget BLB Industries får en skjuts framåt då serieentreprenören Christer Fåhraeus träder in som delägare. Han förutspår en ljus framtid för bolagets 3D-utskrifter.

Imorgon drar Formnext-mässan igång i Frankfurt och på plats finns bolaget BLB Industries från Värnamo. Bolaget, som startades 2015, har med hjälp av nytt råmaterial och egen teknik lyckats skriva ut rekordstora objekt, och kunde därför för tre år sedan stoltsera med titeln ”världens största 3D-skrivare”.

För att kunna göra en större internationell lansering genomfördes i höstas en nyemission på fem miljoner kronor, riktad till externa finansiärer. En av dessa är Lundaentreprenören Christer Fåhraeus och hans bolag Fårö Capital.

– Vi hörde talas om BLB Industries för en tid sedan. Vi insåg att de inte bara hade en spännande idé, utan var också ett bolag som hade fullbetalande kunder och gick med vinst, säger han.

Med sin investering köper Christer Fåhraeus och Fårö Capital tio procent av bolaget, och hoppas kunna bidra till både marknadsföring och produktutveckling.

– Nu behöver de inte längre vänta på att varenda krona ska komma in från kunderna för att kunna göra en marknadsacceleration.

Han kallar bolagets produkter för  ”fascinerande”. Hittills återfinns kunderna främst inom tillverkningsindustrin, och skrivarna producerar tunga objekt som exempelvis fönster och brunnslock. Men man kan tänka sig många andra användningsområden framöver.

– Tänk om exempelvis museer kan vara intresserade. Med denna applikation skulle de kunna skriva ut ett dinosauriehuvud, säger Christer Fåhraeus.

Han står också bakom bolag som Cellavision, Flatfrog, Anoto och EQL. I våras disputerade han dessutom i neurofysiologi vid Lunds universitet.

Kerstin Weman Thornell

Bolaget BLB Industries får en skjuts framåt då serieentreprenören Christer Fåhraeus träder in som delägare. Han förutspår en ljus framtid […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Bära eller brista för OXE Marine

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm lanserar ett omfattande rekapitaliseringspaket på totalt 320 miljoner kronor. Men det är inte i hamn och om det spricker är en konkurs sannolik. Se här vad det hänger på.

  • Fåhraeus fyller på sin fond

    Serieentreprenören Christer Fåhraeus räknar med att ha 700 Mkr i torrt krut till årsskiftet i sin investeringsfond FSG 2. Det senaste förvärvet är en mindre andel i Göteborgsföretaget Promimic.

  • Drömsiffror i Tepe

    En omsättning på nästan 1,3 miljarder, bruttomarginal 75 procent, rörelsemarginal på nästan 40 procent. Dessa siffror låter som en dröm för de flesta företagare. För Tepe Munhygienprodukter i Malmö, med vd Hanna Hageberg Hammar, är de ett faktum.

  • Gasporox- en startup som blev lönsam

    Gasporox är bolaget som startade med en uppfinning på Lunds Universtitet. Efter åtta förlustår på börsen ser det ut som att vd Märta Lewander Xu skapat ett lönsamt företag.

  • OXE Marine i finansknipa

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm upprättar kontrollbalansräkning. Trots en ökande försäljning har bolaget långt kvar till positivt kassaflöde.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Tunga utmaningar i Höganäs

    Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
    – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

  • Mikrodust expanderar med ny vd 

    Det Lundabaserade teknikbolaget Mikrodust plockar in en ny vd. Nu är planen att expandera bolagets sälj- och marknadsavdelning.

  • Därför lämnar Kockums Malmö

    En epok går i graven när Kockums i slutet av nästa år lämnar det gamla varvsområdet i Malmö och kör flyttlasset till Lund. Bygget av det nya kontoret i Brunnshög håller på att ta form. Här berättar Kockumschefen Mats Wicksell varför Kockums lämnar sin gamla hemstad.

  • Opticept lånar 29 miljoner för att klara stororder

    Opticepts genombrottsorder, värd fem gånger mer än hela fjolårets omsättning, fick aktiekursen att rusa med mer än 100 procent. I dag meddelar bolaget att man tar ett lån för att klara ordern.