måndag 15 april 2024

inloggad som

Fåhraeus satsar på 3D-skrivare

|  
|  

Bolaget BLB Industries får en skjuts framåt då serieentreprenören Christer Fåhraeus träder in som delägare. Han förutspår en ljus framtid för bolagets 3D-utskrifter.

Imorgon drar Formnext-mässan igång i Frankfurt och på plats finns bolaget BLB Industries från Värnamo. Bolaget, som startades 2015, har med hjälp av nytt råmaterial och egen teknik lyckats skriva ut rekordstora objekt, och kunde därför för tre år sedan stoltsera med titeln ”världens största 3D-skrivare”.

För att kunna göra en större internationell lansering genomfördes i höstas en nyemission på fem miljoner kronor, riktad till externa finansiärer. En av dessa är Lundaentreprenören Christer Fåhraeus och hans bolag Fårö Capital.

– Vi hörde talas om BLB Industries för en tid sedan. Vi insåg att de inte bara hade en spännande idé, utan var också ett bolag som hade fullbetalande kunder och gick med vinst, säger han.

Med sin investering köper Christer Fåhraeus och Fårö Capital tio procent av bolaget, och hoppas kunna bidra till både marknadsföring och produktutveckling.

– Nu behöver de inte längre vänta på att varenda krona ska komma in från kunderna för att kunna göra en marknadsacceleration.

Han kallar bolagets produkter för  ”fascinerande”. Hittills återfinns kunderna främst inom tillverkningsindustrin, och skrivarna producerar tunga objekt som exempelvis fönster och brunnslock. Men man kan tänka sig många andra användningsområden framöver.

– Tänk om exempelvis museer kan vara intresserade. Med denna applikation skulle de kunna skriva ut ett dinosauriehuvud, säger Christer Fåhraeus.

Han står också bakom bolag som Cellavision, Flatfrog, Anoto och EQL. I våras disputerade han dessutom i neurofysiologi vid Lunds universitet.

Kerstin Weman Thornell

Bolaget BLB Industries får en skjuts framåt då serieentreprenören Christer Fåhraeus träder in som delägare. Han förutspår en ljus framtid […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Nato är nya drömkunden…

    Medlemskapet i Nato öppnar en marknad värd över tusen miljarder dollar årligen. Det gäller inte bara för försvarsmateriel, flera branscher kan gräva guld i försvarsalliansen.

  • …och en guldgruva för startups

    Utöver att bli leverantör till miljardmaskineriet Nato finns det stora pengar att söka i försvarsrelaterade fonder. Men skånska bolag kan få vänta på sin del av kakan.

  • Alfa Laval prisas i Lund

    Alfa Laval och Patrik Källåker, chef för bolagets svenska verksamhet, fick motta Lunds kommuns näringslivspris i förra veckan. I motiveringen finns ord som samhällsengagemang, innovation och hållbarhet.