fredag 3 maj 2024

inloggad som

Fåhraeus satsar på 3D-skrivare

|  
|  

Bolaget BLB Industries får en skjuts framåt då serieentreprenören Christer Fåhraeus träder in som delägare. Han förutspår en ljus framtid för bolagets 3D-utskrifter.

Imorgon drar Formnext-mässan igång i Frankfurt och på plats finns bolaget BLB Industries från Värnamo. Bolaget, som startades 2015, har med hjälp av nytt råmaterial och egen teknik lyckats skriva ut rekordstora objekt, och kunde därför för tre år sedan stoltsera med titeln ”världens största 3D-skrivare”.

För att kunna göra en större internationell lansering genomfördes i höstas en nyemission på fem miljoner kronor, riktad till externa finansiärer. En av dessa är Lundaentreprenören Christer Fåhraeus och hans bolag Fårö Capital.

– Vi hörde talas om BLB Industries för en tid sedan. Vi insåg att de inte bara hade en spännande idé, utan var också ett bolag som hade fullbetalande kunder och gick med vinst, säger han.

Med sin investering köper Christer Fåhraeus och Fårö Capital tio procent av bolaget, och hoppas kunna bidra till både marknadsföring och produktutveckling.

– Nu behöver de inte längre vänta på att varenda krona ska komma in från kunderna för att kunna göra en marknadsacceleration.

Han kallar bolagets produkter för  ”fascinerande”. Hittills återfinns kunderna främst inom tillverkningsindustrin, och skrivarna producerar tunga objekt som exempelvis fönster och brunnslock. Men man kan tänka sig många andra användningsområden framöver.

– Tänk om exempelvis museer kan vara intresserade. Med denna applikation skulle de kunna skriva ut ett dinosauriehuvud, säger Christer Fåhraeus.

Han står också bakom bolag som Cellavision, Flatfrog, Anoto och EQL. I våras disputerade han dessutom i neurofysiologi vid Lunds universitet.

Kerstin Weman Thornell

Bolaget BLB Industries får en skjuts framåt då serieentreprenören Christer Fåhraeus träder in som delägare. Han förutspår en ljus framtid […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så väcker du journalistens intresse

    Överraskning, känslor och pengar. Det är ingredienser till en artikel som väcker alla Rapidusläsares intresse. Så här gör du för att komma i tidningen.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

  • Delningsekonomi i Lejonkulan

    I morgon fredag släpper vi ett nytt avsnitt av Lejonkulan. Här är frågan om det finns ekonomi i delningsekonomi.