måndag 26 februari 2024

inloggad som

Capish lanserar i USA…

|  
|  

Efter nära tio års utvecklingsarbete lanserar Malmöbolaget Capish officiellt sin produkt på den amerikanska marknaden, uppger bolagets grundare och finansiär Staffan Gestrelius. I våras blev bolagets patent för tekniken godkända i USA och Europa, och enligt årsredovisningen har över 100 miljoner kronor hittills satsats på utvecklingen.

– Jag har satsat ganska mycket i Capish och vill helst inte kommentera det mer. Men nu kan det snart bli läge att ta in externa ägare, det är ju mer intressant för dessa när bolaget börjar närma sig marknaden, säger Staffan Gestrelius, som också var medgrundare till miljardbolaget Qlik som startade i Lund och nu är amerikanskägt.

Capish har tagit fram mjukvarulösningen Capish Reflect som analyserar och visualiserar stora mängder patientdata. Med denna kan exempelvis nya samband, eller subgrupper bland patienter som svarar olika på samma behandling, hittas. Programmet ger annorlunda användargränssnitt och kan ta fram statistik för att utvärdera helt andra frågor än andra liknande lösningar, enligt Staffan Gestrelius.

– Just nu marknadsför vi produkten mot sjukhus och liknande organisationer i USA. Där har de ett system som innebär att den kliniska informationen skickas digitalt och alla behandlingar är kodade, vilket innebär att det enkelt går att samla patientdata. De svenska journalsystemen är av en annan karaktär och medger inte samma sak, säger han.

Därför planerar bolaget att i Sverige istället mest rikta marknadsföringen mot kunder som hanterar kliniska prövningar.

Bolaget sysselsätter för närvarande nära 20 personer, varav två konsulter som sköter marknadsföring och säljarbete vid bolagets USA-kontor.

Elisabet Ottosson

Efter nära tio års utvecklingsarbete lanserar Malmöbolaget Capish officiellt sin produkt på den amerikanska marknaden, uppger bolagets grundare och finansiär […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.