torsdag 19 september 2024

inloggad som

Analys: Nya mål, nya möjligheter

Kort sagt: Danmarks nya regering vill minska CO2-utsläppen med 70 procent till 2030. Det är goda nyheter för näringslivet i Öresundsregionen. Det går bra nu, särskilt efter denna vecka då Nordens statsminstrar satt en ny klimatdagordning på Island. Och Salling Group begränsar plasten.

Av Keld Broksø, Rapidus korrespondent i Köpenhamn

Det är spännande i Danmark nu. Försommarens valkampanj om framför allt klimatet ska omvandlas till verklighet. Danmarks nya socialdemokratiska regering ska med stöd av partierna på vänsterkanten öka utgifterna för välfärd och tidiga pensioner. Det kan näringslivet ha många inställningar till. Men en faktor för näringslivet är också den mest ambitiösa klimatpolitiken någonsin. Danmarks nya klimatmål går mycket längre än klimatavtalet från Paris 2015, då världens ledare (numera minus USA) bestämde att helst hålla temperaturökningarna under 1,5 grader.

Den nya danska klimatpolitiken kommer att innebära regler och krav för företag. Säkert också nya skatter på fossila bränslen och förbud mot bensin- och dieselbilar till 2030. Men även nya investeringar i vindkraft, solkraft, isolering och forskning om klimatåtgärder. Näringslivet kommer att märka av det: 2030 ska Danmark få 50 procent av sin energi från förnybara källor och 2050 vara oberoende av fossila bränslen. Tomma ord?

Nej, för just näringslivet stöder den nya klimatpolitiken. Tajmingen är pefekt. Många företag i  Köpenhamn visar att regeringen halkat efter näringslivet, till exempel den globala öltillverkaren Carlsberg. Deras kampanj ”Together towards zero” är ett par år gammal och utlovar noll koldioxidutsläpp till 2030. Före 2022 ska ölet bryggas med 100 procent förnybar el.

Denna vecka meddelande också Danmarks största dagligvarukoncern, Salling Group (Føtex, Bilka, Netto), att förpackningarna ska vara 100 procent återvinningsbara 2023 – och att plasten som används vid transporter ska vara återvinningsbar före 2020. Det går fort nu.

Det var därmed med en viss uppbackning som Danmarks nya statsminister Mette Frederiksen träffade de andra nordiska statsministrarna på Island i veckan och fick Norden att gå i bräschen som världens mest hållbara region. Norden är nämligen långt förbi EU:s mål om 27 procent förnybar energi till 2030.

Vad betyder det för Öresundsregionen? Jo, Nordens klimatambitioner ger fördelar. De innebär grön export och gröna arbetsplatser. Men våra exempel är bara värda att följa om omställningen är kostnadseffektiv och gynnar tillväxt och konkurrenskraft. Den ska skapa jobb – inte kosta jobb. Därför borde även produkters livscykel ingå i företagens beslut. Volvo är ett gott exempel: Avfallskoncernen Stena Recycling, med avdelningar i Danmark och Sverige, har hjälp Volvo att nå 95 procents återvinning av bilar.

Många andra koncerner och företag har också skruvat upp kraven på hållbarhet, även hos sina leverantörer. Näringslivet är nu drivkraften bakom klimatomställningen. Den nya danska klimatpolitken stöder bara näringslivet. Därför borde vi göra det danska målet om 70 procents minskning av koldioxidutsläpp till 2030 till ett gemensamt nordiskt mål. Just nu är det svårt att jämföra de olika nordiska målen med varandra. Den svenska regeringen ska före 2020 sänka utsläppen av koldioxid med 40 procent, jämfört med 1990. Det krävs vetenskap för att väga de svenska och danska målen mot varandra.

Därför måste klimatmålen matcha varandra. Även för att vi kan göra mer över Öresund, som att samarbeta om offentlig klimatvänlig trafik och att ställa gemensamma krav på energi och privat trafik. Det skulle också göra denna region till en mer slagkraftig klimatplattform inom FN och EU.

Före nyår ska hur som helst EU:s medlemsländer enas om CO2-neutralitet till 2050 – enligt den nya finska ledningen för EU-rådet. Med Öresundsregionens ögon är inte de nya danska klimatmålen något problem – de öppnar massor av nya dörrar för näringslivet.

Kort sagt: Danmarks nya regering vill minska CO2-utsläppen med 70 procent till 2030. Det är goda nyheter för näringslivet i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Bonesupport – ”Vi är bara i början”

    Bonesupport, Skånes snabbast växande uppstartsbolag, går från klarhet till klarhet och försäljningen i USA rusar. Samtidigt förbereder bolaget nya behandlingsområden och nya marknader. Rapidus har intervjuat vd Emil Billbäck.

  • Strömhopp från Doxa

    Bara tre veckor efter att vd sagt upp sig slutar även finanschefen på fastighetsbolaget Doxa. Och dessförinnan har två styrelseledamöter avgått eller avböjt omval. Rapidus har tagit reda på vad som händer i bolaget.

  • Ester väljer Lund som bas för expansion

    Större kundtjänstavdelningar kan jobba betydligt effektivare med bättre verktyg. Det är mottot för det estniska bolaget Feelingstream som utvecklar AI-analys av kundsamtal. Lund har blivit navet för en nordisk expansion.


  • Se upp för vanliga fällan i startups

    Det vimlar av fallgropar för en startup. Även den som hittar kunder och får i gång försäljningen kan falla på målsnöret, till exempel på grund av en illa skött ”cap table”. Men vad är det? Riskkapitalisten Jan Dahlqvist, delar med sig av sina erfarenheter efter 25 år i branschen.

  • Glad midsommar!

    Ännu ett utgivningsår är till ända för Rapidus. Efter mer än 200 nyhetsbrev och 600 artiklar går vi på redaktionen in i sommarutgivning. Det innebär att vi bara ses på måndagar fram till den 12 augusti. Intressanta sommarintervjuer utlovas.

  • Sälja eller sälja ut?

    Skånska etablerade företagare skrattar hela vägen till banken när de säljer sina företag. Kommer fler att säljas? Ja, det är högst sannolikt. Det är ju kul för aktieägarna, men tråkigt för regionen.

  • Hur svårt kan det vara med fredlig samlevnad?

    Idag, den 16 maj, är det Internationella dagen för fredlig samlevnad. Dagen är utsedd av FN. Efter Eurovision-veckan, som gett oss Malmöbor en påminnelse på nära håll om hur svårt det är med fredlig samlevnad, känns denna dag som en nyttig påminnelse.

  • Medtech-bolagen väljer bort Sverige

    Svensk medtech håller världsklass, men det är USA som först får ta del av vår innovation. Vi får nöja oss med gårdagens teknik. Jan Dahlqvist, riskkapitalist och programledare i podden Lejonkulan, gör en spaning.

  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

    Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

  • Svårt att logga in? Kolla här

    Dessvärre hamnar många lösenordsmail i skäppostmappen. Kolla där om du inte hittar till ditt nya lösenord. Nu när du är […]

  • Så gör du en proffsig pitch

    Följ Jan Dahlqvists sju viktiga steg för att få investerare att intressera sig för just ditt företag.

  • Glad sommar!

    Kära Rapidusmedlem, den blomstertid nu kommer och Rapidus redaktion drar ned på tempot för en liten tid framåt. Ett helt […]