söndag 3 december 2023

inloggad som

Tetra Pak först ut när danskt ESS-projekt öppnar för svenska företag

Danska Linx-projektet, som syftar till att knyta näringslivet närmare miljardanläggningarna Max IV och ESS i Lund, filar redan på en fortsättning efter år 2020. Ett led är att öppna upp projektet även för medlemmar från Tyskland och Sverige, där Tetra Pak och statliga forskningsinstitutet Rise är först ut.

– Vi har precis antagit en strategi om att vi ska expandera och säkra framtiden efter 2020, då projektet annars tar slut. Här är även utländska företag intressanta att få med i Linx, säger vd Jimmy Binderup Andersen till Rapidus.

Från tyskt håll är det än så länge forskningsinstitutet Gems och Desy som gått med i Linx. Sedan tidigare har Linx ett 20-tal danska medlemmar, däribland Carlsberg, Grundfos, Novozymes och en handfull universitet. Projektet har en totalbudget på 78 miljoner danska kronor, varav 50 miljoner kommer från danska Innovationsfonden.

Jimmy Binderup Andersen anser inte att den nya strategin går emot Linx ursprungliga uppdrag, som är att knyta danska näringslivet närmare ESS och Max IV.

– Vi har talat med Innovationsfonden om att expandera utanför Danmarks gränser. Beskedet är att så länge som det kan skapa tillväxt, sysselsättning och kanske etableringar i Danmark också, så är det godkänt, säger han.

Linx kommer använda anläggningarna i Lund till att stärka danska forskningsmiljöer samt bolagens innovations- och konkurrenskraft för bland annat produktionsteknik, energi och läkemedel. Jimmy Binderup Andersen räknar med att Linx ska ha gått från dagens 27 medlemmar till 40 innan 2019 är slut.

– Linx kan redan nu få rätt stor betydelse för Max IV och ESS. Vi har nyligen räknat fram att de medlemmar vi redan har representerar 200.000 arbetsplatser och en omsättning på 350 miljarder danska kronor tillsammans, säger Jimmy Binderup Andersen.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Danska Linx-projektet, som syftar till att knyta näringslivet närmare miljardanläggningarna Max IV och ESS i Lund, filar redan på en […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad