söndag 25 februari 2024

inloggad som

Tusen nya jobb per år enligt Lunds kommande näringslivsstrategi

Trots tunga besked under hösten från bland andra Sony Mobile och Baxter ligger Lunds kommuns näringslivschef Per Persson inte sömnlös. Satsningar på bland annat miljöteknik och ”smart mobility” ska enligt en kommande näringslivsstrategi för staden ge ett nettotillskott om minst 1.000 nya jobb per år fram till 2021.

Baxter flyttar den skånska produktionen till Italien, Sony Mobile ser ut att dra ner ytterligare i Lund då bolaget ska kapa hälften av sina globala rörelsekostnader. Därtill har bland annat Microsoft lämnat Lund och Tetra Pak varslat 150 anställda om uppsägning.

– Det har varit lite ris och ros under hösten. Men ibland speglas det väl negativt i pressen, Tetra Pak har till exempel också anställt 250 personer i år, säger Per Persson till Rapidus.

Du är inte så orolig?

– Det är inte roligt med besked om neddragningar och det är klart man ska fundera på varför det händer. Men det sker också många omstruktureringar inom näringslivet, där vissa Lundabolag blivit drabbade.

Per Persson pekar på att många Lundabolag, exempelvis Axis och Sigma Connectivity, växer så det knakar.

– Det är alltid tråkigt när någon måste dra ner på personal. Men många företag i Lund letar med ljus och lykta efter kompetens för att kunna växa, det är en av de stora utmaningarna för Lunds näringsliv, säger han.

Nyligen rapporterade Rapidus att Volvo slukat hälften av personalen från Microsofts nedlagda utvecklingsenhet i Lund. Just ”smart mobility”, alltså teknik kopplad till fordons- och transportsektorn, är ett av de fokusområden Per Persson har framför sig när näringslivskontoret just nu lägger sista handen vid en ny näringslivsstrategi, som ska upp till politisk behandling i slutet av året.

Erik Olausson

Trots tunga besked under hösten från bland andra Sony Mobile och Baxter ligger Lunds kommuns näringslivschef Per Persson inte sömnlös. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.


Vårt stora arkiv är ett unikt dokument över Öresundsregionens näringsliv


 • Rapidus lanserar podd
https://open.spotify.com/show/6ZJbqTBYY3pDjZyTr7g1qt?si=18efd5d16e134096

Krönikor


Från våra event

Samarbetspartners

Zacco
Sparbanken Skåne
Lindahl