måndag 26 februari 2024

inloggad som

Gröna danska aktier har fått gödning

|  ,
|  ,

Kort sagt: Mitt i coronatiderna är det fest för gröna danska aktier. Längst fram flyger de stora danska koncernerna Ørsted och Vestas. På det gröna området verkar regeringens beslut nästan oviktiga när gröna danska aktier får gödning, även från Sverige.

Av Keld Broksø, Rapidus Köpenhamnsredaktör

För några dagar sedan kallade Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) till sig Ørsteds relativt nye koncernchef Mads Nipper för ett fikamöte. Hans årslön är på 20 miljoner danska kronor, tolv gånger mer än statsministerns. I gengäld kan han också mångdubbla Mette Frederiksens mål och framgångarna för Danmarks gröna export och omställning. Mycket mer än vad regeringsbesluten klarar av.

Ørsted är Danmarks nationella och största, helt gröna, energibolag. Det har vänt 180 grader sedan det hette Dansk Olie og Naturgas. Nu ska Mette Frederiksen använda Ørsted som murbräcka för att jaga en grön miljardvinst åt Danmark via en exportoffensiv i USA. Ørsted-chefen anser att danska företag kan femdubbla exporten av klimatteknik till USA till 2030, särskilt efter president Joe Bidens klimatsatsning.

Ørsted är bara toppen av isberget. Därunder finns andra stora såväl som små danska cleantech-företag. Först och främst vindkraftverksproducenten Vestas, men också många startups. De gröna företagen får nu en särskild uppbackning av regeringen som tecknar ramavtal och skjuter till forskningsmedel, men de får också hjälp av tunga aktörer över sundet.

Mads Nipper säger det rakt ut, även på fikamötet med statsministern: Regeringens mål om att fördubbla den gröna danska exporten till 2030 är ”alldeles för oambitiöst”.

Det krävs investeringar för att realisera potentialen. Och eftersom den danska staten äger hälften (50,1 procent) av Ørsted så ska tusentals mindre investerare också kunna få se en vinst. Det kan de.

Hos både danska, svenska och andra utländska investerare är Ørsted en favorit. Hälften av de börsnoterade danska aktierna i Ørsted ägs av utländska investerare. Andelen har ökat under coronakrisen och Ørsteds börsvärde har stigit till 500 miljarder danska kronor mot ”bara” 370 miljarder i augusti 2020. Centralbankens siffror visar att utländska investerare köpte Ørstedaktier för 22 miljarder danska kronor i fjol.

Danska (och svenska) företag täcks ofta i internationella finansmedier så det är lätt att följa med. Två kursnoteringar: Den 14 januari 2019 var Ørsteds kurs 445. Den 18 januari 2021 var kursen 1.253,50, men föll till 1.060 den 9. februari. Vestas kursutveckling går under samma period från 504 till 1.462 – alltså en vild aktiefest mitt i coronakrisen – trots att det även här kom ett mindre tillfälligt kursfall i samband med Vestas bokslut.

Och därför finns det en massiv politisk majoritet på Christiansborg för att behålla statens ägande av Ørsted. Vill man surfa på den gröna vågen så finns det också mer bortglömda aktiemöjligheter, som den danska kabelproducenten NKT – grön energi som ska bindas ihop med kablar. Detsamma gäller isoleringsföretaget Rockwool. Båda företagen har fördubblat sin aktiekurs på ett år.

Och på small cap och First North ligger en hel rad gröna företag och bubblar. Till exempel teknikföretaget FOM Technologies som gjort jättesprång i aktievärdet och som säljer högteknologiska material till bland annat solceller och batterier. Dessutom finns WindowMaster, som säljer lösningar för inomhusklimat. Och det danska vätgasföretaget Green Hydrogen Systems är på väg mot en börsnotering och får god hjälp av 149 miljoner danska kronor från Mærsks ägare A P Møller Holding, eftersom de också vill utveckla hållbar vätgas.

De små aktierna kan vara mer riskabla än aktier från Ørsed och Vestas, men kan nå samma höjder med tiden. Vi har haft IT- och life science-hype i många år. Gröna cleantechföretag är nu med i aktiefesten.

Kort sagt: Mitt i coronatiderna är det fest för gröna danska aktier. Längst fram flyger de stora danska koncernerna Ørsted […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.