tisdag 3 oktober 2023

inloggad som

…men ölförsäljningen ökar

|  
|  

Surdegen med Ryssland har kompenserats av stigande ölförsäljning, vilket har fått aktien att åka berg- och dalbana det senaste året.

Före Rysslands invasion, 10 januari 2022, var kursen 1.123 danska kronor. Två månader senare fick Carlsberg kritik för att man upprätthöll det ryska bryggeribolaget Baltika. Kursen skrapade i botten på 783 danska kronor den 21 mars 2022.

Carlsbergs aktie är idag nästan tillbaka i nivå med januari 2022. Mysteriet med stigande aktiekurs, trots att bolaget inte har uppfyllt sitt Rysslandslöfte, förklaras av Nordnet-ekonomen Per Hansen med att investerare nu har avskrivit förlusten för Ryssland.

– I övrigt finns det en global verksamhet som går bra, säger han.

Carlsberg köpte kanadensiska Waterloo Brewing för 144 miljoner kanadensiska dollar i december. Dessutom har ölpriserna höjts över hela världen. Och första halvåret 2022 visade att försäljningen av öl från Carlsberg ökade med 20 procent globalt, bland annat i Indien, Kina och Malaysia.

De ryska verksamheten omsatte 2021 6,5 miljarder danska kronor med 682 miljoner i vinst. Under det första halvåret 2022 ökade dessutom intäkterna i Ryssland med 44 procent.

Carlsbergs börsvärde för A- och B-aktier är 303 miljarder danska kronor. Försäljningen i Ryssland och Ukraina står för 9 procent av Carlsbergs omsättning.

Keld Broksø

 

Surdegen med Ryssland har kompenserats av stigande ölförsäljning, vilket har fått aktien att åka berg- och dalbana det senaste året. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad