fredag 23 februari 2024

inloggad som

Flow når marknaden efter tre års utveckling

|  
|  

Medicinteknikföretaget Flow Neuroscience i Malmö har fått sina behandlingsmetod mot depressioner godkänd i Europa. Därmed börjar försäljningen av företagets headsets efter över tre års utveckling.

– Vi har precis fått ett medicintekniskt CE-godkännande för att sälja i Europa som en av de första produkterna i världen att behandla depressioner utan läkemedel. I Sverige och Storbritannien har försäljningen börjat nu, säger Daniel Månsson, Flows vd och medgrundare, till Rapidus.

Headsetet skickar svag ström in i vänster pannlob och ut genom höger pannlob. Neuronerna i den främre vänstra pannlob blir därmed lite mer aktiverade och de till höger lite mindre aktiverade. Samtidigt som stimuleringen pågår så använder patienten en app, som ger information och råd om kost, sömn, träning och meditation.

– Det ger ungefär samma effekter som att ta antidepressiv medicin, men den stora fördelen är att behandlingen ger väldigt få bieffekter. Hjärnstimuleringsmetoden bygger på ungefär 20 år av seriös forskning, säger Daniel Månsson.

En finansieringsrunda har precis avslutats och en ny planeras att starta i början av nästa år. Pengarna som nu har tagit in ska användas till att expandera teamet, att lansera till kliniker i Sverige och Storbritannien – och att genomföra en studie i Brasilien.

– Vi jobbar med de allra främsta forskarna i vårt fält och en av dem är professor André Brunoni på universitetssjukhuset i Sao Paulo. Han har gjort de största studierna på den teknik vi använder och dess effekter på depression. Nu ska han göra en studie med Flow i Brasilien, säger Daniel Månsson.

Än så länge har ingen ansökan om godkännande i USA, som står för 45 procent av världsmarknaden för medicinteknik, gjorts, men det kommer snart, enligt Daniel Månsson.

Niclas Lindstrand

Medicinteknikföretaget Flow Neuroscience i Malmö har fått sina behandlingsmetod mot depressioner godkänd i Europa. Därmed börjar försäljningen av företagets headsets […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.