måndag 29 april 2024

inloggad som

“Vi vill utveckla nästa generations kraftelektronik”

|  , ,
|  

Forskningsinstitutet Rise får via EU-finansierade projektet UltimateGan 20 miljoner kronor till att utveckla effektivare kraftelektronik. Vid Rise Lundaenhet kommer två personer initialt arbeta med projektet.

– Tillsammans med ett europeiskt konsortium som leds av Infineon vill vi utveckla nästa generations kraftelektronik i ett material som heter galliumnitrid, GaN. Vi vill förbättra effektiviteten i elektronik genom att utveckla bättre halvledarkomponenter som används i exempelvis nätaggregat, laddare, solceller och komponenter till elbilar, säger Olof Hultin från Rise i Lund.

Han är forskare och ansvarig för etableringen av Acreo i Lund, en del av Rise som bland annat arbetar med hårdvara, elektronik och optik.

Siemensavknoppningen Infineon leder projektet. Ett europeiskt konsortium bestående av 26 aktörer, däribland belgiska forskningsinstitutet Imec och tyska bolaget Aixtron. Från svenskt håll deltar, utöver Rise, SweGan i Linköping som Lundabolaget Hexagem är underleverantör till. Michael Salter är projektledare inom Rise för UltimateGan.

Projektet pågår i tre år och har en total budget på 48 miljoner euro. Av de 20 miljoner kronor som tillfaller Rise står Vinnova för runt fem miljoner och resten kommer från EU-programmet Ecsel och Rise själva.

Emily Binks

Forskningsinstitutet Rise får via EU-finansierade projektet UltimateGan 20 miljoner kronor till att utveckla effektivare kraftelektronik. Vid Rise Lundaenhet kommer två […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.