måndag 29 april 2024

inloggad som

Rise bygger småskalig nanofabrik i Lund…

Forskningsinstitutet Rise har tagit över Maxlab – föregångaren till Max IV – och Sol Voltaics gamla lokaler i Lund. Efter sommaren hoppas de inviga en småskalig version av ProNano, en testproduktionsfabrik för nanoteknik.

– Vi anpassar labbet just nu, det behövs en del mindre byggnadsförändringar och vi måste få dit en del utrustning också. Vi har redan första användaren av labbet klar och några fler bolag som bekräftat intresse, säger projektledare Michael Salter på Rise.

Målet är att skapa möjligheter för industri att skala upp och lansera forskningsresultat inom nano-området till marknaden. De ska också erbjuda företag som vill etablera sig i lokalen och utnyttja infrastrukturen och kompetensen som kommer etableras.

– Vi siktar på att vara en del av det ekosystem i världsklass som redan finns i Lund runt nanoteknikforskning, fortsätter Michael Salter.

ProNano är ett samarbete mellan Rise, Science Village Scandinavia, Region Skåne och Lunds universitet. Det långsiktiga målet är att etablera en fullskalig internationell nano-anläggning i Lunds Science Village. Det är en proccess som tagit – och kommer ta – flera år, så därför öppnas under året en första del av ProNano i Sol Voltaics gamla lokaler.

– Science Village-satsningen ligger längre fram och just nu är de ganska bortkopplade, den här etableringen är Rise egen satsning. Vi har redan full bemanning och om det utvecklas bra och kunderna vill expandera så kommer vi att se hur vi går vidare. Givetvis fortsätter vi samarbeta med de andra inblandade, men jag kan inte säga något om ProNano långsiktigt utom att vi ska sätta igång driften i år och köra tre års provtid, säger Michael Salter.

Hur mycket Rise har beslutat att satsa på pilotsatsningen i Lund vill han inte kommentera. 2017 erfor dock Rapidus att projektet, som då alltså handlade om ett nybygge, bedömdes ha initiala kostnader på uppemot 200 miljoner kronor. Enligt dåvarande projektledaren Stefan Adolfsson var drygt halva den summan säkrad.

Emiliano Strauss

Forskningsinstitutet Rise har tagit över Maxlab – föregångaren till Max IV – och Sol Voltaics gamla lokaler i Lund. Efter […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Vi behöver gasa och bromsa samtidigt”

    Emballageföretaget Boxon i Helsingborg räknar med ett tufft 2024.
    – Vi märker tydligt av lågkonjunkturen, säger vd Fredrik Ståhl som trots det siktar på att dubbla omsättningen på längre sikt.

  • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

    Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.