fredag 1 mars 2024

inloggad som

… och ny plan på väg för den fullskaliga

Region Skånes utvecklingsnämnd beviljade nyligen ett treårigt projekt för att stödja etableringen av ProNano i mindre skala. Samtidigt ska man förbereda för bygget av en fullskalig testproduktionsfabrik 2025.

– Det är en del saker som måste komma på plats för att vi ska nå målet. Region Skåne och Rise har i nära samarbete med Science Village Scandinavia och Lunds universitet arbetat med frågan i många år nu. Men behovet finns redan nu och därför testar Rise att möta företagens nära och direkta behov, säger Lennart Svensson, senior strateg på Regions Skånes avdelning för regional utveckling.

– Satsningen ligger helt i linje med de fokusområden som Region Skånes innovationsstrategi pekar ut. Det är bra för näringslivet, forskningen och framförallt kompletterar det marknaden och erbjuder de tillväxtförutsättningar som bolagen efterfrågar, skriver Anna Jähnke (M), ordförande i Regionala utvecklingsnämnden, i en kommentar till Rapidus.

Utvecklingsnämndens finansiering på en miljon om året i tre år är under förutsättning att Science Village Scandinavia och forskningsinstitutet Rise satsar lika mycket.

– Vi ligger lite senare och bereder den frågan till vårt styrelsemöte i april. Science Village Scandinavia har ju en framträdande roll i projektet, men vi får titta lite närmare på det, hur det passar in i planerna och så vidare, säger Peter Andersson, tf vd på Science Village Scandinavia.

Vägen är i alla fall banad efter att en detaljplan med plats för det planerade labbet vann laga kraft förra året.

Emiliano Strauss

Region Skånes utvecklingsnämnd beviljade nyligen ett treårigt projekt för att stödja etableringen av ProNano i mindre skala. Samtidigt ska man […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.