tisdag 5 mars 2024

inloggad som

Extra: Rise miljonsatsar på fler industrikontakter med Max IV och ESS

|  , , ,
|  

Statliga Rise satsar egna medel och resurser på att få till fler samarbeten mellan svensk industri och forskningsanläggningarna Max IV och ESS, men även liknande anläggningar ute i Europa. Tomas Lundqvist, senior koordinator på Rise och tidigare chef för industrikontakter på Max IV, kommer leda arbetet.

Varför behöver kontakten mellan forskningsanläggningarna och industrin en extra knuff?
– Det ingår i Rise uppdrag att göra svensk industri mer konkurrenskraftig. Sedan är det inte så många som jobbar med de bitarna i dag, vilket jag tycker är lite märkligt. På Max IV har man visserligen två industrikontakter, men då för de strategiska frågorna och inte de praktiska bitarna som vi kommer att fokusera på, säger Tomas Lundqvist till Rapidus.

Vad har ni för budget för detta?
– Vi har avsatt fem miljoner kronor per år. Det är inte bestämt hur långe det ska pågå, men det är långsiktigt. Personalmässigt blir det jag från huvudkontoret i Göteborg och fyra personer som utgår från Lundakontoret.

Är det någon särskild industrinisch ni har i åtanke?
– Dels mot träindustrin, som ju redan har en påbörjad satsning genom den nationella forskningsplattformen TreeSearch, som handlar om kompetensuppbyggnad inom nya material från skogen. Men också metall-, livsmedels- och batteriindustrin. Och så klart läkemedelsindustrin, men där har man redan bra samarbeten.

Det har stormat en del kring Max IV på sistone. Är anläggningen i skick att nyttjas av industrin i dag?
– Jag skulle säga att vi har en god förståelse för var Max IV befinner sig, och att de är där man borde förvänta sig. Att det uppfattas annorlunda på vissa håll beror på att kommunikationen varit otydlig och att många trodde att allt var klart i samband med invigningen. Och tills vidare kan vi även utnyttja andra anläggningar ute i Europa.

Magnus Erlandsson

Statliga Rise satsar egna medel och resurser på att få till fler samarbeten mellan svensk industri och forskningsanläggningarna Max IV […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad