onsdag 6 december 2023

inloggad som

Oatly-veteraner satsar på quinoa-dryck

Samtidigt som Oatly närmar sig miljardomsättning med sin havremjölk är Aventure-sfären på väg till butikshyllan med en ny dryck, gjord på en helt annan gröda. Nästa år hoppas ledningen att quinoa-baserade Quiny ska finnas ute i handeln.

Quiny är sprungen ur ett Sida-finansierat forskningsutbyte mellan Lunds universitet och Bolivias statliga universitet San Andrés i La Paz. Utvecklingen sker i bolaget Swebol Biotech, med Lundabaserade Aventure som 50-procentig ägare.

I utvecklingen av den patentsökta processen som förvandlar quinoa-grynen till en måltidsdryck har Swebol Biotech använt sig av erfarenheter från Oatly. Men proceduren är annorlunda, uppger Swebol Biotechs vd Olof Böök, som har ett långt förflutet inom Aventure-sfären och bland annat varit teknikchef på Oatly.

– Utöver en specifik blandning av enzymer använder vi ett våtmalningssteg, vilket ger en väldigt slät produkt, säger han till Rapidus.

Swebol Biotech har redan etablerade kontakter med quinoa-odlare i Bolivia. Planen är att bearbetningen av grynen ska ske på plats och resultera i ett fint pulver som kan skeppas till Europa och övriga världen för att sedan blandas ut med vatten till färdig dryck på respektive marknad. I första hand siktar Olof Böök på att sälja Quiny i hälsokostbutiker.

– 2019 ska vi rulla ut detta, just nu raggar vi samarbetspartner inom produktion och distribution, säger han.

Utöver Aventure ägs Swebol Biotech av en rad veteraner inom jordbruksforskning och livsmedelsproduktion, däribland Olof Böök, Jan Rundqvist, Lundabolaget CropTailors vd Olof Olsson och Anders Jonsson, forskare på statliga Rise.

Swedbol Biotech har i dagsläget inga egna anställda, arbetet har utförts av Aventures personal och de Sida-finansierade bolivianska forskarna.

Erik Olausson

Samtidigt som Oatly närmar sig miljardomsättning med sin havremjölk är Aventure-sfären på väg till butikshyllan med en ny dryck, gjord […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad