lördag 11 maj 2024

inloggad som

Avhopp försenar Mapcis efterföljare

Sedan mobilforskningsinstitutet Mapci lades ned vid årsskiftet har statliga Rise tagit över delar av projekten inom bland annat e-hälsa. Det tilltänkta labbet, inriktat på pålitlig radiokommunikation, har dock försenats då den nytillträdde labbchefen lämnade verksamheten under sommaren.

Mapci bildades 2013 på initiativ av Region Skåne, Lunds universitet och Sony Mobile. Senare tillkom även Ericsson som finansiär till forskningsinstitutets budget på 10-15 miljoner kronor om året. Kvartetten har även bistått med en grundplåt på cirka 15 miljoner kronor över tre år för att arvtagaren Sics South ska komma igång.

Sics South blir i praktiken den sydsvenska grenen av Sics, som i sin tur är en del av statliga Rise. Sics har sedan tidigare en filial på Ideon inriktat på cybersäkerhet, vilket är ett av fyra framtida fokusområden för Sics South. Mjukvaruutveckling är ett annat, samt e-hälsa där Sics South ärvt en rad pågående projekt från Mapci med telekomveteranen Fredrik Nilsask som projektledare.

Det fjärde fokusområdet är ”reliable wireless”, vilket syftar på både säkerhet och tillförlitlighet inom radiokommunikation mellan såväl mobiler som uppkopplade prylar. Här ska Sics South bygga upp ett labb med initialt 3-4 anställda. Under våren värvades ABB-veteranen Thomas Thelin som sajtchef i Lund och ansvarig för Reliable Wireless Lab, men i somras återgick han till en tjänst på ABB.

– Vi håller på att rekrytera en ny chef nu, vilket vi hoppas ska vara klart innan jul. Vi tappar ungefär ett halvår, säger Thomas Carnehult, tillförordnad chef för Sics South.

På 3-4 års sikt hoppas han att Reliable Wireless Lab ska sysselsätta ett tiotal personer. Liksom Sics övriga verksamhet är Reliable Wireless Lab i huvudsak tänkt att bekostas genom olika offentligt finansierade projekt samt samarbeten med industrin. Bland Sics tidigare projektpartner i Skåne finns Ericsson, Axis och Fingerprint Cards.

I dag har Sics South knappt tio anställda på Ideon. Därutöver har hårdvaruinriktade Acreo, även det ett statligt institut som nu gått upp i Rise, en handfull personer i Lund. På Ideon Gateway finns ytterligare ett 50-tal Rise-anställda i det som tidigare var SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.

Erik Olausson

Sedan mobilforskningsinstitutet Mapci lades ned vid årsskiftet har statliga Rise tagit över delar av projekten inom bland annat e-hälsa. Det […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen